Като "истински ад" определиха от Световната здравна организация (СЗО) ситуацията с разпространението на коронавируса в Бразилия. Това каза Брус Ейлърд, старши съветник на генералния директор на СЗО, по време на брифинг, цитиран от "Ройтерс".

Бразилия с отчаяни мерки за снабдяване с ваксини срещу коронавирус

Бразилия с отчаяни мерки за снабдяване с ваксини срещу коронавирус

Отново рекорди по заболеваемост и смъртност

Междувременно стана ясно, че бразилският президент Жаир Болсонару ще бъде разследван от Сената относно неговото справяне с COVID-19 в страната. Съдията на Върховния съд Луис Роберто Барозу отсъди късно в четвъртък, че достатъчно сенатори са се присъединили към искането за такова разследване, за да стартира то.

Болсонару очаквано обвини и Съда, и левите сили в страната в политическо преследване. Разследването обаче е най-тежкият политически удар досега за него, след като бе поставен под натиск за първоначалното неглижиране на епидемията и мерките срещу нея в страната. Болсонару накрая все пак отстъпи за ваксините срещу COVID-19, но продължава да атакува губернатори, които опитват да налагат блокади. 

Над 13 млн. са заразените.

COVID-19 отне повече от 345 000 живота в Бразилия, което я поставя на второ място след САЩ.

Едни на всеки четири смъртни случая от пандемията от тази седмица е регистриран в Бразилия. Повече от 4000 смъртни случая на ден се отчитат в страната в последните дни.