Руски пилоти са пресрещнали вчера самолет на военноморските сили (ВМС) на САЩ по "опасен и непрофесионален начин" за втори път в рамките на четири дни, твърдят от Шестия флот на ВМС на САЩ, съобщава Радио "Свободна Европа".

Морски патрулен и разузнавателен самолет P-8A на Шести флот е летял в международното въздушно пространство над Средиземно море, когато е бил пресрещнат два пъти от руски СУ-35 в рамките на два часа.

Според изявлението на ВМС на САЩ първото пресрещане се разглеждало за безопасно и професионално, но второто пресрещане е определено за опасно и непрофесионално заради високоскоростна, високомощна маневра на руския самолет, при която двата самолета са се доближили на около 7 метра и половина един от друг, като Су-35 е летял точно пред самолета на ВМС на САЩ.

Маневрата на руския самолет изложила американския самолет на турбуленция и на изгорелите му газове, уточняват от американския флот.

"Ненужните действия на пилота на руския Су-35 бяха в противоречие с добрите летателни практики и международните правила за полети, сериозно застрашаващи безопасността на полета и на двата самолета", настояха от Шести флот на ВМС на САЩ.

В сряда миналата седмица руски Су-35 е прелетял обърнат в рамките на около 7 метра и половина от американски P8-A над същите води. И в двата случая американските самолети са действали в съответствие с международното право и не са провокирали действията, изтъкват от американския флот.

Руското военно министертво отговори във връзка с инцидента, като твърди, че американският самолет се бил насочил към военновъздушната база "Хмеймим" в Сирия, където са разположени руски войски, самолети и системи за противовъздушна отбрана С-400, съобщават руските медии.

"След като се приближи до самолета, пилотът на руския изтребител идентифицира номера на опашката на самолета и статуса му на самолет на ВМС на САЩ и започна да го екскортира", твърдят от руското военно ведомство, като добавиха, че след това самолетът е променил курса, което е позволило на руския самолет да се върне в базата си.

Малко след израелски въздушен удар край Латакия (където се намира "Хмеймим") през 2018 г., руски самолет беше свален от сирийската противовъздушна отбрана.

Няколко сайта за проследяване на самолети съобщиха, че инцидентът в неделя между руските и американските самолети е станал в близост до сирийското крайбрежие.