Откупът, който сомалийските пирати получиха за освобождаването на испанския кораб Alakrana, включва като своя част и помощ, която да получат семействата на двама арестувани и очакващи съд пирати
Това пише в свое разследване вестник Pais, цитиран от световните агенции.

За семействата са предвидени поне 50 000 долара от размера на откупа, който по неофициална информация е 3.5 милиона долара.

Двамата пирати бяха задържани в нощта срещу 4 октомври от испанската военна фрегата в рамките на операцията на ЕС „Аталанта". Пиратите са пътували с малка лодка, а испанците са открили в тях мобилни телефони, собственост на членове на екипажа на Alakrana и 2 500 долара. Именно мобилните телефони ще послужат като доказателство за престъпната дейност на сомалийците.

В момента те се намират в затвора в Мадрид и очакват съдебен процес. Обвинителният кат се състои се опирана 36 престъпления, сред които незаконно задържани на хора, използване на оръжие и насилие, отвличане на хора. Според испанското законодателство те могат да получат с натрупване до 200 години затвор.

Според испанския вестник , който се позовава на свои източници, участвали в преговорите по освобождаването на кораба и екипажа, преговорите с родствениците на арестуваните пирати са се водили паралелно. Първоначално те са били тайна и от ръководителя на групата пирати. Когато обаче той е разбрал, е настъпил срив в цялостния преговорен процес - и за кораба, и за екипажа, и именно тогава пиратите са направили инсценировка с екзекуции на членове от екипажа.

Все още не е потвърден официално размерът на платения откуп за Alakrana, само бе съобщено пред два дни, че парите са преведени по сметки на частни лица.
Прокуратурата е започнала разследване на обстоятелствата както на пленяването, така и на освобождаването на Alakrana.