Сомалийските пирати, които отвлякоха китайски кораб с над 140 души на борда, заплашват да избият намиращите се на плавателния съд 25 китайски граждани. Това съобщи Ройтерс.

Похитителите са обявили намерението си да прибегнат до убиване на екипажа, ако започне каквото и да е спасителна операция.

Предупреждаваме Китай да не поставя живота на своите хора в опасност, като започне спасителна акция, е заявил говорител на пиратите пред агенцията.

Междувременно БиБиСи съобщава, че китайските власти вече са започнали действия за освобождаването на кораба.

Китайският външен министър потвърди за началото на спасителната акция, но отказа да даде детайли за нея. Той допълни, че е издадена заповед останалите китайски кораби, плаващи в Индийския океан, да избягват района на отвлечения кораб, за „да се предотвратят инциденти".

Според говорител на антипиратската мисия на Европейския съюз, похитеният плавателен съд се наблюдава, а екипажът му изглежда в добро състояние.

Той обаче допълва, че това е първият път, в който пиратите завземат кораб в района между Сейшелите и Малдивите. Това е знак, че те са увеличили значително обсега на своите набези.