Необходими са още усилия и средства в борбата със сомалийските пирати. Това мнение изрази заместник-командирът на военноморските операции на НАВФОР Томас Ернст, цитиран от БиБиСи.

Според него обаче похитителите не могат да бъдат спрени единствено със сила. Необходимо е и да бъда ограничени паричните потоци към пиратите, както и да бъдат взети „на прицел" техните лидери.

Експертът от военноморските сили на ЕС повтори и фактите, които бяха публикувани преди известно време в доклад на ООН относно престъпленията на сомалийците.
Те все повече засилват позициите си и развиват възможностите си, изтъкна Ернст.

Той каза още, че набезите на пиратите стават все по-чести, като се разширява и обсегът на районите, в които те действат. Присъствието на военноморски сили около Аденския залив измества района, в който нападат сомалийците, те стават по-дръзки и се насочват към по-големи кораби, констатира още Ернст.

Като проблем той изтъкна и факта, че много често пиратите получават исканите откупи и това също оказва влияние при действията им.

От думите му стана ясно, че международните морски сили все пак успяват да пресекат донякъде пиратските набези. През тази година те са спрели 120 опита за отвличане на морски екипажи и техните кораби. Това е значителен успех, като се има предвид, че „ударите" срещу пиратите през предходната 2009 г. са били едва 21.

Ернст настоя и за по-ефективен контрол от страна на сомалийските власти. Според него е необходимо значително подобрение в съдебната система на африканската страна в това отношение - повече арести и по-ефективни присъди.  В тази връзка той изтъкна, че от 400 задържани за пиратство пред съда са изправени едва 15.

Припомняме, в края на ноември в германския град Хамбург започва първият за последните четири века съдебен процес срещу пирати. Малко по-късно петима сомалийски пирати бяха осъдени на доживотен затвор в американския щат Вирджиния.

По последни данни на Международното морско бюро сомалийците държат в плен 23 плавателни съда с над 500 души екипаж.