Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, която направи "зеления" преход център на мандата си, беше попитана за използването на частни самолети, докато същевременно настоява за пътувания, използващи по-малко въглеродни горива, информира "Франс прес".

Нейният говорител защити чартърните ѝ самолетни полети при някои пътувания в рамките на Европа, като подчерта, че тя заемала пост, "където отношенията с партньори, които са други държавни и правителствени ръководители, са много важни и изискват малко повече от обикновени контакти в Zoom".

Журналисти попитаха говорителя Ерик Мамер за оптиката на Фон дер Лайен, която понякога лети с частен самолет, особено след появата ѝ на конференцията на ООН за климата COP26 във Великобритания тази седмица, за да подчертае колко "зелен" става ЕС.

Мамер посочи, че председателката на Европейската комисия имала "важни ограничения" за постигането на консенсус между 27-те страни членки по големи проблеми в кратки срокове.

Той също така отбеляза, че трябвало да се вземе предвид въздействието на COVID-19 пандемията върху пътуванията, което сериозно ограничавало наличността на търговски самолети и влакове.

Мамер увери, че Комисията е направила всичко възможно, за да гарантира, че компанията, използвана за чартърните полети, компенсира въглеродните емисии от пътуванията на Фон дер Лайен.

Той добави, че ЕК също така проучвала по-голямо използване на полети, работещи с биогорива - като този, използван от Фон дер Лайен, за да стигне до срещата за климата COP26.