Бойците на кюрдската работническа партия обещават да сложат оръжие, ако турските власти предложат план за „мирно регулиране на конфликта".

Това съобщават световните агенции, позовавайки се на представители на ПКК.

"Аз призовавам Турция да прояви мъжество е да представи план за мирно регулиране и решаване на проблема. В такъв случай ние ще свалим оръжието", е казал активистът на ПКК Абдурахман Кадирчи пред Франс прес.

Той също призовава Турция да освободи лидера Абдула Йоджалан, който в момента се намира в затвор.

„Така стъпка по стъпка, ние можем да достигнем до прогрес и да намерим решение на всички проблеми между нас, без да прибягваме до насилието, което никога не води до успех", казва още Кадирчи.

Турските власти считат Йоджалан за виновен за гибелта на повече от 37 000 души в хода на почти 30-годишния въоръжен конфликт с ПКК.
Той беше заловен през 1999 година, обвинен за сепаратизъм и държавна измяна и осъден на смърт. Смъртното наказание беше заменено с доживотен затвор без право на амнистия.

Напрежението около турско-иракската граница продължава.

Вчера бе съобщено, че дислоцираната 150 000 турска армия е завършила подготовката си за трансгранична операция в северен Ирак.

В средата на октомври парламентът на Турция предостави на парвителството пълномощия за провеждането на операция.

От вече близо месец турските военни извършват ежедневни операции за унищожаване на скривалища на кюрдски бунтовници в районите около границата. На някои места е въведен „специален режим на предвижване".

Анализатори считат, че окончателното решение на въпроса за трансгранична операция в Ирак Анкара ще вземе след срещата между турския премиер Ердогани и президентът на САЩ Джордж Буш, която ще се проведе на 5 ноември.

Днес главният секретар на САЩ Кондолиза Райс пристига на визита в Анкара, където ще проведе разговори с премиера и президента.