Дания се сблъсква с нарастващи критики заради решението си от миналата година да отнеме разрешенията за пребиваване на сирийските бежанци, позовавайки се на "безопасна" ситуация около Дамаск, но страната се придържа към позицията си, информира "Франс прес".

Твърдата датска позиция е нов знак, че страната сега има една от най-рестриктивните миграционни политики в Европа.

"Нито една друга страна в Европа не е приела такава политика", посочва Нилс-Ерик Хансен, адвокат, специализиран по проблемите на миграцията.

Дания въвежда нови ограничения в миграционната политика

Дания въвежда нови ограничения в миграционната политика

Сред тях са и условията за наемане на жилище...

На последните избори през 2019 г. социалдемократите, оглавявани от Мете Фредериксен, възприеха рестриктивна линия по отношение на имиграцията и успяха да вземат властта от консервативното правителство, подкрепено от крайнодясната Датска народна партия.

Масовото безразличие към промяната в политиката в скандинавската страна беше прекъснато в началото на април, след като един от клиентите на Хансен, тийнейджърка, която предстои да завърши средно училище, разказа за случая си по датската телевизия.

Говорейки отличен датски, 19-годишната Ая Абу-Дахер развълнува зрителите, след като попита, сдържайки сълзите си, какво е "сгрешила".

"Отличната ученичка" според директора на гимназията ѝ в Нюборг агитира на нейното семейство да бъде разрешено да остане.

Наскоро на младото сирийско момиче ѝ е било казано, че разрешението ѝ за пребиваване, което е изтекло в края на януари, няма да бъде подновено.

Дания разтурва "незападните" квартали, избягва думата "гето"

Дания разтурва "незападните" квартали, избягва думата "гето"

Защото "увеличава риска от появата на религиозни и културни паралелни общества"

Подобно на нея, на 189 сирийци вече им бяха отнети разрешителните им за пребиваване от лятото на 2020 г., след като Копенхаген реши да преразгледа казусите на около 500 сирийци от Дамаск, който е под контрола на режима на Башар Асад.

Отнемането на разрешенията беше направено с мотива, че "настоящата ситуация в Дамаск вече не е такава, че да оправдава разрешение за пребиваване или удължаване на разрешението за пребиваване".

Някои от отхвърлените жалбоподатели, които първоначално са получили само временно разрешение, са настанени в център за задържане.

"Намирайки се в център за връщане, не можете да работите, нито да учите и получавате храна три пъти на ден. По принцип те ви държат там, докато не подпишете документ, че доброволно ще се върнете в Сирия", каза Хансен пред "Франс прес".

Съгласно датското имиграционно законодателство разрешенията за временно пребиваване се издават без крайна дата в случаите на "особено сериозна ситуация в страната на произход, характеризираща се с произволно насилие и нападения срещу цивилни лица", но могат да бъдат отменени, след като условията се смятат за подобрени.

Понастоящем около 35 500 сирийци живеят в Дания, повече от половината от които са пристигнали през 2015 г. според статистическата служба на Дания.

Миналата седмица Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) заяви, че е притеснен за решението на Дания, дори след като депортациите са отменени понастоящем заради липса на сътрудничество между Дания и сирийския режим след години на гражданска война.

ВКБООН настоя, че "не смята, че последните подобрения в сигурността в части от Сирия са достатъчно фундаментални, стабилни или трайни, за да оправдаят прекратяването на международната закрила за която и да е група бежанци".

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" също осъди "тревожното развитие".

"Дания продължава да изпраща сигнали, че не искат в страната лица, търсещи убежище, и плаши тези, които са тук, да се завърнат в родните си страни, дори когато не са в безопасност", подчертава Лиза Блинкенберг, старши съветник на "Амнести" в Дания.

"Дания не само е най-лошото място в Европа, но и страната показва липса на солидарност с други европейски страни, отказвайки да поеме дял от тежестта", настоя Хансен.

Но въпреки критиките дори в рамките на парламента, правителството държи на плана си.

"Политиката на правителството работи и аз няма да отстъпя, това няма да се случи", подчерта социалдемократическият министър на миграцията Матиас Тесфайе след излъчването на молбата на Ая Абу-Дахер.

"Дания е отворена и честна от първия ден. Ясно заявихме на сирийските бежанци, че разрешението им за пребиваване е временно и че разрешението може да бъде отнето, ако нуждата от защита престане да съществува", изтъкна Тесфайе в петък.

Скандинавската страна има посочена цел от "нула търсещи убежище", а също така предлага специални безвъзмездни средства за доброволно завръщане, които бяха приети от 137 сирийци през 2020 г.