Президентът Росен Плевнелиев и шестнадесет европейски политически лидери призоваха в отворено писмо до новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп за укрепване на трансатлантическите връзки между Европа и САЩ.

В своето послание до Доналд Тръмп европейските държавни ръководители посочват, че продължаващата дестабилизация на Украйна и незаконната анексия на Крим от страна на Русия, създават заплаха за мира, сигурността и международния ред, създадени след края на Студената война.

В писмото е изразена загриженост от потенциална договорка на САЩ с Русия, която би застрашила тези исторически достижения.

Прекратяването на настоящите санкции срещу Русия ще бъде сериозна грешка, както и да се приеме разделението и подчиняването на Украйна. Това би деморализирало всички, които се стремят към евроатлантическа интеграция. То също така би дестабилизирало икономически съседите на Украйна от Източна Европа и ще насърчи екстремистките, олигархичните и антиевропейските настроения, се казва в писмото.

В по-широк контекст нанесените щети щели да бъдат също толкова сериозни. Последиците от подобна сделка ще разколебаят доверието в САЩ сред съюзниците в Европа и по света. Основаният на правила международен ред, от който зависи сигурността на Европа в продължение на десетилетия, ще бъде отслабен. Съществуващите съюзи, които са истинският източник за величието на САЩ, ще бъдат ерозирани: държави, които са пожертвали кръв, икономически богатства и политически капитал в подкрепа на трансатлантическата сигурност ще започнат да си задават въпроса дали Америка вече е приятел, на когото може да се разчита", се казва в разпространената позиция.

Когато Америка е силна, ние всички заедно сме силни, се казва още в писмото. Европейските лидери приветстват избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ и очакват от новата американска администрация да укрепи трансатлантическата връзка и предупреждават, че ако президентът Тръмп реши да тръгне по друг път и се съюзи с президента Путин, това би довело до сериозни негативни последствия, както за Европа, така и за САЩ.