Окупационните власти на Крим твърдят, че в събота над полуострова са били свалени две ракети от украинската ракетна система Гром-2. Първо ръководителят на анексирания Крим Сергей Аксьонов съобщи за една свалена ракета и увери, че няма щети и жертви. Малко по-късно съветникът на Аксенов Олег Крючков написа, че по актуални данни са били свалени две ракети. И двете информации са публикувани от ТАСС.

Местни издания и телеграм канали публикуват снимки на голям кратер в поле, за който се твърди, че е оставен от паднала ракета.

Противовъздушната отбрана на Крим работи отново

Противовъздушната отбрана на Крим работи отново

Северната част на полуострова

Крючков обаче се включи и с още една информацията - предупреждение, че собствениците на Telegram канали, които продължават да публикуват кадри, показващи сутрешния инцидент на системата за противовъздушна отбрана, разпалвайки паника сред населението, ще бъдат предадени на правоохранителните органи. Ще бъде публикуван и списък с имената им.

Украинските власти и военните все още не са коментирали тези изявления.

Ракетите на украинския оперативно-тактически ракетен комплекс "Гром-2", според декларираните характеристики, могат да поразяват цели на разстояние до 500 километра.