Международните наблюдатели на президентските избори в Русия ще бъдат по-малко, отколкото на провелите се тази година парламентарни.

В сравнение с президентските избори през 2004 година те ще бъдат едва една трета, съобщава БиБиСи.

Руската централна избирателна комисия ще покани същото количество международни наблюдатели, както и на последните избори, но се очаква отново да бъдат поставени допълнителни административни пречки.

„Конкретно решение още не е взето. Но предварително - ще поканим за участие в наблюдението на изборния процес същото число и в същия срок наблюдатели", заявява на пресконференция заместник председателят на ЦИК Станислав Вавилов.

На парламентарните избори на 2 декември 2007 година имаше около 350 международни наблюдатели от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Шанхайската организация за сътрудничество.

На президентските избори през 2004 година акредитация получиха 500 представители от 47 страни, в това число 254 наблюдатели от ОССЕ.

Експрети предполагат, че Централната избирателна комисия на Русия ще отправи покана за участие към международни организации след 28 януари 2008 година.

Все още не е известно дали ще бъдат поканени представители на Бюрото по демократични институции и правата на човека към ОССЕ. Преди месец от Бюрото обявиха, че няма да изпратят свои наблюдатели на парламентарните избори, тъй като от руска страна се създават редица бюрократични трудности.

Също след изборите от Бюрото обявиха, че вотът на 2 декември е бил опорочен, но Русия категорично отхвърли обвиненията.