Централната избирателна комисия в Беларус по погрешка е регистрирала инициативен комитет по издигането на кандидат за депутат на опозиционния политик Николай Статкевич.
Информацията за регистрацията се появи на сайта на комисията, но в последствие бе обяснена като техническа грешка от секретаря Николай Лозовик.

Ние просто допуснахме техническа грешка. Публикувана е информация за подадените заявление за регистрация вместо за регистрираните. Престои да изчистим списъка, заяви Лозовик.
Той отбелязва, че ЦИК е допуснал грешка и в процеса на събирането на подписи за издигането на кандидат за депутатите е допуснал и други граждани.

Секретарят уверява, че верният списък и данни за регистрираните ще бъде публикуван до края на деня. Грешната информация вече е свалена от сайта на Централната избирателна комисия, пише BBC.

Николай Статкевич е един от най-ярките критици на президента Лукашенко и негов съперник в борбата за президентството от 2010 година. При силовото разпръскване на протестен митинг в деня на изборите, 19 декември 2010 година, Статкевич беше задържан и обвинен за организиране на масови безредици. Той получи и присъда от 6 години затвор.

Николай Статкевич прекара в затвора почти пет години и бе освободен през август 2015 година – малко преди съответните избори за президент. Наблюдатели посочват, че тази стъпка Минск е предприел с идеята да се сдобие с международно признание на демократичните стандарти за провеждане на избори.

Наблюдателите от ОССЕ отбелязаха прогреса от страна на белоруските власти в организацията и провеждането на президентските избори през 2015 година, на така и не признаха вота за демократичен – както и всичките предишни избирателни кампании от времето на управлението на Лукашенко.

Европейският съюз поиска от белоруските власти да реабилитират всички осъдени и репресирани по политически причини заради убежденията си и критиката на режима. Присъдата над опозиционера Николай Статкевич обаче така и не бе отменена и според законите тя няма да бъде снета в следващите осем години след освобождаването му от затвора.

Според действащите закони той и не може да се кандидатира нито за парламента, нито за президент.

Статкевич заяви, че има намерение да подготви протести по време на настоящата избирателна кампания и призове всички свои привърженици да бойкотират изборите.

Парламентарните изборите в Беларус са насрочени за 11 септември.