Руският президент Владимир Путин прикани предприемачите да се върнат към практиката на "петгодишните планове" и поиска от бизнес асоциациите да изпратят своите предложения в тази връзка, съобщи пресслужбата на Кремъл. Той подчерта, че очаква "работа по същество", а не "призиви и декларации".

"Предлагам днес да обсъдим още една инициатива - да обявим пет години за творческа предприемаческа работа в Русия и да ги запълним не с някакви официални или квазиофициални протоколни събития, а именно с конкретна, съдържателна работа", заяви Путин на среща с членове на Сдружение "Делова Русия".

Наред с други неща, каза той, бизнесът трябва да се ангажира с подобряване на бизнес и инвестиционния климат.

"Обратната връзка с бизнес общността е много важна тук. Необходимо е, разбира се, да се изхожда от реалните проблеми, да се идентифицират и последователно да се решават", отбеляза Путин.

Освен това президентът посочи повишаването на ефективността и модернизацията на икономическите сектори, както и развитието на човешките ресурси, професионалното образование и новите формати на публично-частно партньорство като ключови области на дейност в рамките на петгодишния план.

Путин очаква конкретни предложения от "Делова Русия", Руския съюз на индустриалците и предприемачите, "Опора России" и други подобни организации.

Путин се обърна към бизнесмените на фона на спада в икономиката, дължащ се на санкциите и войната с Украйна.

Путин вижда светло бъдеще пред Русия

Путин вижда светло бъдеще пред Русия

Опитът на Запада да наложи таван на цените на руския петрол усложни изчисленията на Москва

По-рано той заяви, че "именно частният бизнес е доказал, че знае как да се адаптира към бързо променящата се среда". Президентът се съгласи и да смекчи наказателната отговорност за предприемачите.

Петгодишният метод за планиране на развитието на националната икономика се използваше активно в СССР.

По-рано беше съобщено, че Русия започва да разработва "цифров Госплан". Над него работят експерти от водещи руски университети (Московски държавен технически университет "Бауман", Руски икономически университет "Плеханов", Московски държавен университет, МГУА).

Путин обвини Запада за енергийната и продоволствената кризи в света

Путин обвини Запада за енергийната и продоволствената кризи в света

Той вижда края на сегашния световен модел

Очаква се той първо да бъде приложен в ключови сектори на икономиката, а след това - да се направи основен план с връщане към съветските "петгодишни планове".