Траян Бъсеску в крайна сметка остава президент на Румъния. Конституционният съд обяви референдума за импийчмънт на президента за невалиден, но с това борбата за власт ни най-малко не приключва. - се казва в коментар на Дойче веле.

Сагата около румънския президент се проточи в продължение на почти два месеца. В началото на юли парламентът в Букурещ суспендира Бъсеску, свикано бе и всенародно допитване за отстраняването му, но сега той вече може спокойно да се завърне в президентския дворец, след като Конституционният съд обяви референдума за невалиден.

Въпреки това борбата за власт между правителственото мнозинство и държавния глава не приключва, а само навлиза в нова фаза. Временно изпълняващият длъжността президент на Румъния Крин Антонеску и премиерът Виктор Понта заявиха, че ще приемат решението на Конституционния съд. Но същевременно го определиха като "несправедливо и некоректно", тъй като "игнорирало волята на народа".

Спорът всъщност е за броя на гласоподавателите и валидността на референдума. На 29 юли 87 процента от участниците във всенародното допитване гласуваха "за" отстраняването на Бъсеску. Но общата избирателна активност беше само 46 на сто, вместо необходимите 50 плюс един гласа.

Съдиите търсят помощ от Брюксел

Правителството на Виктор Понта оспорва прага на избирателната активност и настоява за ново преброяване на имащите право на глас румънци. Според премиера от избирателните списъци трябвало да бъдат изключени към три милиона румънци, живеещи в чужбина.

Председателят на Конституционния съд Аугустин Зегреан пък се обърна за помощ към Европейската комисия, понеже според него независимостта на съда била застрашена. Министър-председателят засегна съдиите, като ги нарече "безчестни". Нещо повече - Понта нападна директно една от съдийките, като я обвини, че била лично отговорна за възстановяването на Бъсеску на власт. Засегнатата съдийка Аспазия Кожокару досега бе на страната на правителствената коалиция. Преди произнасянето на съдебното решение обаче тя заяви, че не иска да нарушава законите, като легитимира изборни измами.

Бъдещето крие много неясноти

Премиерът Понта нападна и президента Бъсеску - бил "нелегитимен" и "антидемократичен". Докато правителството представлявало целия румънски народ. Крин Антонеску пък заяви, че Конституционният съд се е подиграл с народната воля и правителствената коалиция ще се бори до последно срещу Бъсеску, за "да освободи Румъния".

Близката до Бъсеску Либерално-демократическа партия нарече решението на Конституционния съд "победа на правовата държава". Но както напомнят коментаторите в Румъния, Бъсеску не би трябвало да забравя, че седем и половина милиона румънци са гласували за свалянето му. Преди няколко дена държавният глава заяви, че стремежът му е за конструктивно политическо сътрудничество с правителството.