Ханс-Йохен Фогел, бившият лидер на лявоцентристката Социалдемократическа партия (СПД), почина в неделя на 94 години, съобщи ДПА.

Агенцията отбелязва, че последните осем години политикът се е борил с болестта на Паркинсон.

Фогел се присъединява към СДП през 1950 г. и става най-младият кмет на Мюнхен, когато е избран на поста на 34 години през 1960 г. Като кмет той играе важна роля за получаване на правата за домакинството за Летните олимпийски игри 1972 г.

След като подава оставка като кмет на Мюнхен през 1972 г., той става министър на регионалното планиране, строителство и градско развитие в правителството на германския канцлер Вили Бранд. Когато Бранд е заменен от Хелмут Шмид през 1974 г., Шмид назначава Фогел за министър на правосъдието в Германия.

Той остава на тази длъжност до 1981 година.

Едно от предизвикателствата, с които Фогел се сблъсква като правосъден министър са действията на Фракция на Червената армия (RAF), крайно-лява терористична група, която действа в Западна Германия.

"Най-трудното решение, в което участвах, беше решението след отвличането на Ханс Мартин Шлайер и след отвличането на самолета "Ландсхут"", каза веднъж Вогел.

През 1981 г. Фогел беше за кратко кмет на Западен Берлин. След неуспешна кандидатура да стане канцлер на Германия през 1982 г., на следващата година Фогел става лидер на фракцията на СДП в Бундестага, парламента на Германия и партиен лидер през 1987 г. Той заема двете висши длъжности до 1991 г. и се оттегля от активна политика през 1994 г.

През 2014 г. той обяви, че е диагностициран с болестта на Паркинсон две години преди това. Въпреки битките си с болестта, през 2019 г. той публикува книга, наречена Mehr Gerechtigkeit! ("Повече справедливост!").