Ким Йон Джу, по-малкият брат на основателя и първи президент на Северна Корея Ким Ир Сен (15 април 1912 - 8 юли 1994), е починал на 101-годишна възраст, съобщи "Йонхап".

Ким Чен-ун инспектира ключов строеж

Ким Чен-ун инспектира ключов строеж

Това е първата публична изява от месец

"Ким Йонг Джу, който заемаше важни партийни и правителствени постове, се бореше всеотдайно за прилагане на линията на партията и допринесе за ускоряването на социалистическото строителство и развитието на социална система в корейски стил", се казва в изявление на агенцията.

Отбелязва се, че настоящият лидер на страната Ким Чен-ун е изпратил венци във вторник и изразил съболезнования във връзка със смъртта му, чиято дата не се съобщава.

По-рано беше съобщено, че председателят на Държавния съвет на КНДР Ким Чен-ун се появи за първи път публично, след като говори на изложението за отбрана, проведено в Пхенян на 11 октомври.

Някои си спомнят Ким Ир Сен като герой, а други като брутален диктатор

Някои си спомнят Ким Ир Сен като герой, а други като брутален диктатор

Ким Чен-ун, заедно с други посетители, отдаде почит

Ким Чен-ун лично провери хода на финалната фаза на изграждането на модерния град.

Припомняме, че ръководителят на Северна Корея не се е появявал публично от 7 май до 5 юни 2021 г. Миналата година той също отсъстваше от събития около месец.

Основателят на КНДР Ким Ир Сен почина от сърдечен удар през 1994 година. Неговият рожден ден е известен като "Деня на Слънцето" в страната. Той е голям национален празник в Северна Корея.

В същото време базираната в Ню Йорк организация "Хюман райтс уоч" преди години описа Ким Ир Сен като брутален диктатор, който е "изтребил" личните свободи и е създал ГУЛАГ държава, превърнала се в една от бруталните държави по отношение на спазването на човешките права.