Председателят на Европейския парламент (ЕП) Давид Сасоли почина на 65-годишна възраст.

Сасоли e починал рано сутринта във вторник в болница в италианската община Авиано. Това е потвърдил неговият говорител Роберто Куйо пред dpa.

Вече се появиха и първите изявления на политици по повода.

"Какъв голям шок и голяма загуба", написа евродепутатът Исмаил Ертуг в "Туитър". "Той ни напусна твърде рано. Моите съболезнования на семейството му! Скъпи Дейвид, почивай в мир!" Евродепутатът Паоло Боркия заяви, че е "зашеметен от смъртта" на своя сънародник италианец.

Съгласно вътрешните правила на Европейския парламент, първият зам. председател трябва да изпълнява функциите на председателя до избора на наследник. Това е Роберта Мецола, евродепутат от Малта и кандидат на ЕНП за председател.

Припомняме, че вчера стана ясно, че Сасоли е бил хоспитализиран в Италия на 26 декември поради "сериозно усложнение", свързано с имунната му система.

Председателят на ЕП в болница заради тежко боледуване

Председателят на ЕП в болница заради тежко боледуване

От септември, Сасоли е по болници заради срив на имунната система

Сасоли е бил лекуван преди това във френска болница за пневмония през септември, се казва в съобщението.

"Хоспитализацията в Италия се наложи поради сериозно усложнение поради дисфункция на имунната система", се казва в изявление на кабинета му.

65-годишният Сасоли бе председател на 705-местния парламент от 2019 г. Мандатът му изтича този месец и не се очакваше той да се кандидатира за втори.

Поради заболяването си той не успя да председателства парламента през последните седмици и пропусна годишното събитие на Европейската комисия за състоянието на съюза през септември.

Пожелания за скорошното му излекуване вчера публикуваха председателите Европейската комисия и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, както и евродепутати.