Излежаващият доживотна присъда корсиканец Иван Колона почина в понеделник, след като беше в кома след нападение от друг затворник. Невиждани от години протести, придружени с насилие разтърсиха средиземноморския остров в началото на март, след като той беше нападнат и смъртта му сега предизвика опасения, че те могат да избухнат отново и евентуално с по-голяма сила, предава Ройтерс.

Френският президент Еманюел Макрон призова във вторник за спокойствие след смъртта на Колона:

"Най-важното е спокойствието да се запази, преговорите да продължат", каза Макрон в интервю за радио France Bleu, като похвали местните политици, които също са отправили подобни призиви.

Сблъсъци между корсикански протестиращи и полиция след атаката срещу Колона предизвикаха извънредно посещение на вътрешния министър Жералд Дарманин, който говори пред местния вестник Corse Matin.

"Париж е готов да започне процес, който може да доведе до предоставяне на автономен статут на остров Корсика ... Правителството е решено да се включи в безпрецедентна дискусия по институционални въпроси", каза Жералд Дарманин пред изданието, добавяйки, че "то е готово да стигне до автономията".

Корсика има история на сепаратистки борби и правителството е готово да следи отблизо случващото се там само седмици преди президентските избори във Франция.

Прокуратурата започна разследване за тероризъм след инцидента в затвора. Макрон каза, че ще бъдат предприети действия, "защото не можем да позволим подобни неща да се случват в нашите затвори". 

Макрон подкрепя Корсика да се спомене в конституцията, но отхвърли другите искания

Макрон подкрепя Корсика да се спомене в конституцията, но отхвърли другите искания

От вчера Макрон е на посещение в Корсика

Колона, овчар, излежаваше доживотна присъда в затвор в южния френски град Арл за убийството на Клод Ериняк през 1998 г., префект на Корсика по това време. Тогава Колона е пледирал невинен.

Опечалени се събраха в два корсикански града, за да отдадат почит на Колона в понеделник вечерта, съобщават местните медии.

Рожер Антек, главен редактор на вестник Corse Matin, каза пред радио FranceInfo, че смята, че ситуацията ще се успокои от уважение към семейството на Колона до погребението му, но няма "няма гаранция какво ще се случи след това".

Марин Льо Пен, крайнодесният лидер, която се очаква да достигне до балотаж на изборите следващия месец, каза, че правителството дължи на избирателите отговори как е могла да се случи такава "срамна" смърт.