Близо половината от американските избиратели смятат, че поне до известна степен е вероятно американският президент Доналд Тръмп да бъде реабилитиран от специалния прокурор Робърт Мюлър през тази година по разследването за намесата на Русия в американските президентски избори. Това показва ново социологическо проучване, съобщава "Политико".

48 процента от анкетираните са посочили, че е много или до известен степен вероятно името на Тръмп да бъде изчистено. А по-малко от една трета от респондентите смятат, че Тръмп е възможно да напусне президентския пост в предстоящата година, въпреки призивите за негов импийчмънт, идващи от някои демократи.

Но първото допитване на тази тема през 2018 г. не е само с положителни краски: мнозинството от избирателите очакват демократите, които имат значително предимство в проучванията за междинните избори за Конгреса, да спечелят контрол както в Камарата на представителите, така и в Сената - двете камари, от които е съставен Конгреса.

В Сената на САЩ предупреждават за задълбочаване на намесата на Русия в Европа

В Сената на САЩ предупреждават за задълбочаване на намесата на Русия в Европа

Демократите обнародват нов доклад по темата

Разбира се, прогнозите на избирателите за съдбата на Тръмп през 2018 г. са рязко разделени по партийна линия.

"Демократите и републиканците имат драстично различаващи се възгледи за това дали името на Тръмп ще бъде изчистено от закононарушение в разследването за намесата на Русия, ръководено от специалния прокурор Робърт Мюлър", изтъква Кайл Дроп, който е ръководител на социологическото допитване, като допълва: "Трима от четирима републиканци, 74 процента, посочват, че е възможно Тръмп да бъде оправдан в разследването за намесата на Русия през тази година. Но само 32 на сто от демократите изтъкват същото."

Facebook, Twitter и Google свидетелстват за руска намеса в Брекзит

Facebook, Twitter и Google свидетелстват за руска намеса в Брекзит

Ще предоставят информация на избирателната комисия...

Избирателите са дори по-разделени за това дали разследването на Мюлър ще впримчи член на семейството на Тръмп. Около 41% от анкетираните казват, че поне донякъде е възможно член на семейството на Тръмп да бъде обвинен през следващата година, в сравнение с 46 на сто, които смятат, че това е малко вероятно.

Само 32 на сто посочват, че Тръмп е много или до известна степен вероятно да напусне Белия дом през 2018 г., включително 51% от демократите. Ала 56 процента смятат, че не е твърде вероятно или изобщо не е вероятно.