Почти половината израелци искат въздържане от всякакво нахлуване в Газа, според проучване, публикувано в петък, което може да означава спад в подкрепата за планирания следващ етап от контраофанзивата срещу екстремистите на "Хамас", държащи около 200 заложници, предава Ройтерс.

Израел се закани да унищожи "Хамас" в отговор на убийствата и отвличанията, извършени от палестински ислямисти в южната част на страната на 7 октомври и зачести танковите и пехотните нападения на фона на тежкия въздушен обстрел на анклава.

Запитани дали военните трябва незабавно да ескалират до широкомащабна наземна офанзива, 29% от израелците подкрепят подобна стратегия, докато 49% казват, че "би било по-добре да се изчака", а 22% не са решили, гласи проучването, публикувано във вестник "Маарив".

Всекидневникът пише, че резултатите са в контраст с предишно проучване от 19 октомври, което показваше 65% подкрепа за голяма наземна офанзива.

"От разбивката на отговорите става ясно, че няма разделение според политическия лагер или демографията и че е почти сигурно, че развитието на въпроса със заложниците, който сега е на първо място в дневния ред, има голямо влияние върху тази промяна (на мненията)", пише "Маарив".

"Хамас" освободи четирима заложници през последната седмица на фона на усилията на регионалните страни посредници да организират по-мащабно освобождаване.

Палестинската радикална групировка, която управлява Газа твърди, че около 50 заложници са били убити при израелските въздушни удари срещу Газа. Една бивша заложница каза, че е била държана, заедно с най-малко две дузини други, в подземен тунел и комплекс от бункери на "Хамас", който е център на офанзивата на Израел.

Иран обяви готовност на Хамас да освободи заложници и заплаши САЩ заради Израел

Иран обяви готовност на Хамас да освободи заложници и заплаши САЩ заради Израел

Иран: Цялата земя на Палестина, от морето до реката, принадлежи само на първоначалните палестинци