Администрацията на американския президент Доналд Тръмп публикува потресаващ научен доклад, в който човешката дейност е определена за основния двигател на глобалното затопляне, заключение, което е в противоречие с решенията на Белия дом да изтегли САЩ от ключовото световно Парижко споразумение за климата, да защити изкопаемите горива и да ревизира политиките за климата, предприети от бившия президент Барак Обама, пише "Вашингтон поуст".

За изненада на някои учени, Белият дом не се опита да предотврати публикуването на правителствения доклад, озаглавен "Национална оценка на климата". Докладът потвърждава, че климатичните промени са задвижвани почти изцяло от човешката дейност, предупреждава за потенциалното покачване на морското равнище с около 2 метра и половина до 2100 г. и подробно описва щетите, причинени от климатичните промени в САЩ, които вече се случват в резултат на повишението на световната температура.

Климатичните промени струват на САЩ милиарди долари загуби

Климатичните промени струват на САЩ милиарди долари загуби

Федералното правителство е изхарчило повече от 350 милиарда долара

"Изключително вероятно е човешкото въздействие да е доминиращата причина за наблюдаваното затопляне от средата на XX в. насам", се изтъква в документа, като се допълва: "За затоплянето през последното столетие не е налице убедително алтернативно обяснение, подкрепено от степента на наблюдаваните доказателства."

Публикуването на доклада подчертава степента, до която американските учени, работещи в различни федерални агенции, продължават да работят по темата, дори и след като висши представители на администрацията се опитват да минимизират или да пренебрегнат техните констатации. Федералните учени продължават да публикуват статии и доклади за климатичните промени, дори след като висши политици са променяли формулировките им или са пречили на държавни служители да говорят за техните заключения на публични форуми.

Белият дом се опита да омаловажи значението на проучването и неговите констатации.

Китай скастри Тръмп, призова за борба с протекционизма и климатичните промени

Китай скастри Тръмп, призова за борба с протекционизма и климатичните промени

Политиката на Китай е коренно противоположна на тази на Тръмп

"Климатът се промени и винаги се е променял. Както се посочва в Специалния доклад за климата, големината на бъдещото изменение на климата зависи значително от "оставащата несигурност в чувствителността на климата на Земята към парниковите емисии", изтъкна говорител на Белия дом в изявление, като допълни: "В САЩ въглеродните емисии, свързани с енергията, намаляват, като се очаква да се запазят на постоянно равнище до 2040 г. и също така ще продължат да намалят като дял от световните емисии."

По думите на говорителя на Белия дом, администрацията на Тръмп подкрепяла строгия научен анализ и дебат.