Китайският президент Си Цзинпин заяви по време на срещата на върха на БРИКС, която се провежда в Китай, че въпреки че световната икономика се е подобрила, рисковите фактори също са се увеличили, съобщава "Ройтерс".

Китайският държавен глава порица неотдавнашната съпротива на САЩ към международните споразумения - включително за климата от Париж.

По думите му, нововъзникващите и развиващите се пазари били основният двигател на световния растеж и че такива страни трябва да работят в тясно сътрудничество за изграждането на отворена световна икономика.

Китай използва срещата на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - и други развиващи се икономики да подчертае необходимостта от насърчаване на либерализацията на търговията и отворена световна икономика.

Срещата на БРИКС също така даде на Китай последен шанс да се позиционира като закрилник на глобализацията на фона на дневния ред на американския президент Доналд Тръмп за поставянето на Америка на първо място.

"Многостранните търговски преговори постигат напредък само с големи трудности, а изпълнението на Парижкото споразумение за климата беше посрещнато със съпротива", подчерта Си Цзинпин, очевидно имайки предвид действията на Тръмп.

"Някои страни станаха по-насочени навътре и желанието им да участват в глобалното сътрудничество за развитие намаля", допълни китайският президент.