Въведените по-строги политики в Швеция относно приемането на бежанци и мигранти са подкопали подкрепата за антиимигрантската партия Шведски демократи, което е в разрез с тенденцията в по-голямата част на Европа, където бежанската криза даде тласък на крайнодесните, показва ново социологическо проучване, цитирано от „Ройтерс”.  

Проучването, което е извършено от Шведската статистическа служба и което тя провежда два пъти годишно, е едно от най-големите проучвания през годината, като показва подкрепа за Шведски демократи сред гласоподавателите от 17,3%, след като през ноември тя е била 19,9%, обръщайки тенденцията на покачване на подкрепата през миналата година и в духа на друга неотдавнашни допитвания.  

Повече от 1 млн. мигранти се добраха до Европа през миналата година, което доведе до проблеми за ЕС и подкрепата за основните партии се преля към крайнодесните. Преди седмица антиимигрантската австрийска „Партия на свободата” за малко не спечели президентските избори.

Дискусията по въпросите на миграцията сега се промени и Шведски демократи срещнаха конкуренция”, анализира Хенрик Оскарсон, политолог от Университета на Гьотеборг.  

Подкрепата за крайнодясната партия се увеличи през последните години, като тя влезе в парламента за първи път през 2010 г. и получи близо 13% от гласовете на парламентарните избори през 2014 г. Шведски демократи стигнаха връхната си точка в края на миналата година, когато подкрепата за тях възлезе на 20 процента.

Скорошният спад следва рязката промяна на дясно от страна на правителството на малцинството, което въведе по-строги имиграционни правила, целящи драстично намаляване на броя на мигрантите и бежанците, получаващи убежище в страната.

Швеция прие повече от 160 хил. бежанци и мигранти през 2015 г. Към ноември тя беше принудена да признае, че не може повече да настанява новопристигналите.