На няколкостотин автомобила, превозващи около 100 до 200 терористи от ДАЕШ („Ислямска държава”), им е бил осигурен безопасен коридор от подкрепяни от САЩ сили да напуснат северния сирийски град Манбидж, след като предали оръжията си, съобщава RT.

Американският полковник Карвър, говорител на бойците от коалицията, предвождана от САЩ, уточни в Пентагона пред журналисти, че решението да бъде позволено на конвоите на ДАЕШ да напуснат града е било взето от командири от Сирийските демократични сили (СДС), съставени от кюрдски и арабски бойци.  

Полковник Карвър е описал как ДАЕШ имали цивилни във всеки от автомобилите, а военните искали да избегнат жертви. Той не знаел колко от цивилните са били в колите доброволно, но уточни, че някои било вероятно да са заложници.

От 100 до 200 терористи са напуснали град Манбидж миналия петък под наблюдението на коалиционни безпилотни самолети, за да се гарантира, че джихадистите не се прегрупират и не се опитват да се върнат в града.  

Това е било първото подобно споразумение с терористичната групировка. Бойци на ДАЕШ са използвали цивилни като човешки щит, за да избягат.

„Асошиейтед прес” съобщава, че служители от американската армия са заявили, че някои от терористите от ДАЕШ вече са успели да се прехвърлят в Турция, а много от тях все още се намирали в Сирия.

Коалиционните сили, предвождани от САЩ, провеждаха три месеца бомбардировки и сражения за северния сирийски град Мандбидж, който беше една от крепостите на ДАЕШ на сирийско-турската граница.  

Сирийските демократични сили поеха контрола над града в петък, като понастоящем прочистват кварталите, претърсвайки за терористи, бомби и мини.