Подкрепяният от САЩ кюрдско-арабски алианс напредва срещу "Ислямска държава" в ключовия град Табка близо до бастиона на екстремистите Ракка в Северна Сирия. Това съобщава Агенция "Франс прес", позовавайки се на наблюдатели.

Сирийските демократични сили сега контролират най-малко 40% от град Табка и повече от половината от неговото сърце, стария град, информира Сирийският център за правата на човека.

Директорът на центъра Рами Абдел Рахман съобщи, че боевете в града продължават.

Подкрепяни от САЩ сили влязоха в голям бастион на „Ислямска държава” в Сирия

Подкрепяни от САЩ сили влязоха в голям бастион на „Ислямска държава” в Сирия

Сирийски демократични сили навлязоха в Табка

Сирийските демократични сили влязоха в Табка в понеделник като част от офанзивата им срещу Ракка, така наречената столица на "Ислямска държава" в Сирия.

Подкрепяни от въздушни удари на водената от САЩ коалиция и съветници от специалните сили, Сирийските демократични сили обградиха Табка в началото на април.

Градът се намира на стратегически маршрут на около 55 км западно от Ракка и служи като важна командна база на "Ислямска държава". В него се намира и главният затвор на групировката. Той също е в непосредствена близост до язовир "Табка", друг стратегически обект, който се намира под контрола на "Ислямска държава".

Градът е бил дом на около 240 000 жители преди 2011 г. Повече от 80 000 души са избягали от него в други части на страната.

"Ислямска държава" оказва свирепа съпротива, включително използването на въоръжени дронове, тактика, която групировката е усъвършенствала в съседен Ирак.

Групировката също използва атентатори самоубийци и коли бомби, за да забави напредъка на Сирийските демократични сили, съобщават още от Центъра за наблюдение на човешките права.