Руските служители, призоваващи свои граждани да разпространяват пиратски копия на чужди филми и музика, на практика се признават за виновни за криминално престъпление.

Така съветникът на ръководителя на канцеларията на украинския президент Михайло Подоляк коментира изявленията на заместник-председателя на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев и говорителя на руския президент Дмитрий Песков, съобщава "Укринформ".

"Руски служители отново призовават за криминално престъпление. Призовават руснаците да разпространяват пиратски копия на филми/музика. Ако си крадец, винаги си крадец. РФ винаги краде. Не създава и изобретява, а граби и краде", отбеляза Подоляк.

Той добави, че това е "истинското лице на "великата руска култура".

Медведев със злоба призова руснаците да пиратстват в Интернет

Медведев със злоба призова руснаците да пиратстват в Интернет

Дмитрий Песков го подкрепи

Припомняме, че по-рано днес заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация и бивш президент и премиер на страната Дмитрий Медведев обяви, че смята за правилно изтеглянето и разпространението в Интернет на пиратски копия на произведения, които са станали недостъпни в Русия по решение на западните притежатели на авторските права. 

"Знаете ли какво? Потърсете правилните пирати и теглете от тях", каза той в интервю за руски медии, включително ТАСС, и потребители на ВКонтакте, коментирайки изчезването, по-специално, на някои западни музикални и филмови стрийминг-услуги в Русия.

"След като си тръгнаха всички видове нетфликси и други, тогава ще теглим всичко, ще го използваме безплатно. И бих го разпръснал из целия Интернет, за да им причиня максимални щети. Максимални щети, така че да фалират!" - каза Медведев.

Той отбеляза, че по-рано, като адвокат, той е имал негативно отношение към пиратството "и е вярвал, че е по-добре да се плаща", дори когато са му казвали, че "всичко го има на торент тракери".

"Сега към това се отнасям на принципа "каквото са търсили - са го намерили". И нека не получават пари. Наскоро обсъдихме, че те трябва да бъдат лишени от част от техните неимуществени права, казано на юридически език, които имат тук", завърши заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков заяви, че е съгласен с мнението на Медведев.

"Съгласен съм с Дмитрий Анатолиевич. Имаме работа с пирати - (това са) онези, които ни ограбиха, тези, които заграбиха нашите активи, откраднаха нашите активи <...> Фразата "пиратско съдържание" трябва да се възприема под различен ъгъл ", каза Песков пред репортери.

На въпрос дали самият той използва торенти, Песков каза, че не знае как да го направи, но на него му теглят филми от торенти.