От 2005 година четвърти ноември е официален празник в Русия - Ден на националното единство. Думичката "национално" изкушава националистите да го смятат за свой празник. Те се събират се на великоруски митинги, скандират "Руснаци напред!" и издигат искането "Русия на руснаците!" Сред демонстрирарщите има облечени в черно и маскирани с бръснати глави. Може да се наблюдава открито и хитлеристкия поздрави с изпъната ръка.

Това коментира радио "Дойче веле".

Сред ултранационалистите, например сред около 70-те хиляди скинари, има и немалко готови на насилие. Те са готови да убиват в името на идеята за "славянска Русия". Особено застрашени са чернокожите от Африка, но и хората от Кавказ - наричани в Русия от определени кръгове също "чернокожи" - както и киргизите, узбеките или таджиките.

Според център СОВА само през месец март жертва на расистки изстъпления са станали 15 души, като трима от тях са починали. Сътрудниците на центъра събират информация за ксенофобските тенденции и насилия в Русия. В началото на миналия месец СОВА представи годишния си доклад за 2009. Резултатите сочат позитивна тенденция - броят на ксенофобските изстъпления е намалял с близо една трета спрямо 2008 година.

При все това статистическите данни са стряскащи. Те обхващат 71 ксенофобски убийства за 2009. През 2009 година броят им е бил 110. 330 са били ранени миналата година спрямо над 400 за 2008-ма. Галина Кожевникова обяснява причините така: "Броят на убийствата е намалял, защото мнозина националисти-насилници са арестувани. А онези, които са още на свобода, промениха тактиката си, пристъпиха към терор. Поставят взривни устройства, вместо да убиват отделни личности."

Атентати срещу полицейски участъци и други държавни институции имат за цел да дестабилизират държавата, да провокират към революция, а по този начин и да завземат властта, се казва в анализите на СОВА. Руската държава допринася за това опасно развитие, предупредиха представители на все още легалните националистически организации на пресконференция тази седмица.

"Държавата забранява дейността на умереното националистическо движение и по този начин радикализира младежта. Това води до вълна от автономни групички, извършващи тежки наказуеми деяния. И когато те извършват престъпления, обвиняват нас. Когато бе убит съдията ме призоваха да давам показания", смята Дмитрий Дьомушкин от Славянския съюз:

Миналата седмица московският съдия Едуард Чувашов бе застрелян на стълбището пред жилището си. Тъй като на шумни процеси срещу убийци от средите на ултрадесните той бе издавал сурови присъди като лишаване от свобода, не е изключено да става дума за отмъщение.

През януари 2009 насред улицата жертва на смъртоносни изстрели станаха адвокатът-правозащитник Маркелов и една млада журналистка. Двама млади мъже от крайната десница бяха обвинени за това убийство и са от месеци насам в следствения изолатор. "Те трябва да са невинни", заяви адвокатът им, след като балистическата експертиза доказа, че Чувашов е застрелян със същото оръжие, с което са убити Маркелов и журналистката.