Починалият вчера на 78-годишна възраст узбекски президент Ислам Каримов бе погребан на историческото гробище Шахи-Зинда в Самарканд, предават агенциите. На това гробище от 20 години не са извършвани погребения, но заради първия президент на Узбекистан е направено изключение.

Десетки хиляди излязоха по улиците на Самарканд да посрещнат пристигащото от Ташкент тяло на Каримов.

Руският премиер Медведев поднася съболезнования на вдовицата и дъщерята на Каримов

Източник: ЕПА

Руският премиер Медведев поднася съболезнования на вдовицата и дъщерята на Каримов

След траурната церемония в джамията „Тилля Кори“ на исторически площад Регистан, хилядите съпроводиха тялото, загърнато по мюсюлманска традиция в 21-метров саван, по 2-километровия път до гробището.

Анализатори вече започнаха и прогнозите кой ще наследи Каримов.

По думите на президента на италианската Висша школа по геополитика Тиберио Грациани кончината на Каримов е предизвикала истинско земетресение в средите на приближените му, които трябва да определят кой ще е следващият президент.

Според Грациани, цитиран от „Новости“, основните претенденти са настоящият премиер Шавкат Мирзиев и шефът на службата за национална сигурност Рустам Иноятов.

Но най-вероятният нов президент е Мирзиев заради голямото си влияние в страната, убеден е Грациани.

Експертът подчертава важността на Узбекистан за целия регион на Централна Азия, като за стабилността му е важно да има силно правителство в Ташкент, което да запази балансираните отношения и с Русия, и с другите страни от Централна Азия.