НАТО предложи на Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора първата стъпка по пътя за членство в Алианса, предаде Ройтрес.

С оглед на дългосрочната стабилност в Западните Балкани и като отчитат постегнатият напредък досега в тези страни в Рига лидерите на страните членки на НАТО отправят покана държавите да се присъединят към инициативата „Партньорство за мир".

В рамките на инициативата се предвижда съдействие от натовските държави за модернизиране на въоръжените сили на трите страни и други реформи в областта на отбраната

Тази стъпка бе предприета въпреки опасенията за сътрудничеството по разследването на военните престъпления от войните в региона.

По повод решението главният прокурор на Трибунала в Хага за военни престъпления в бивша Югославия е отправила критики. Говорителят на Карла дел Понте посочи, че прокурорът е изненадан от това решение. Според нея този ход изглежда като награда за непълното сътрудничеството с трибунала.

Лидерите от НАТО приветстваха също реформите в Албания, Хърватска и Македония. През 2008 година тези от тях които, изпълнят съответните критерии, могат да получат покани да се присъединят към пакта.