Бившият ръководител на кампанията на настоящия американски президент Доналд Тръмп, Пол Манафорт, излъгал ФБР и екипа на специалния прокурор Робърт Мюлер за връзката си с президентската администрация и получените плащания, съобщи "Ройтерс".

Започва първият процес в руската сага срещу Пол Манафорт

Започва първият процес в руската сага срещу Пол Манафорт

Това е първият процес от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър

От канцеларията на специалния прокурор заявиха, че Манафорт многократно е дал неверни показания и това не може да се припише на загуби на паметта. Става дума за получаването на 125 хиляди долара от компания, контролирана от бившия шеф на кампанията на Тръмп, както и контактите му с руско-украинския политически консултант Константин Килимник и представители на американската президентска администрация.

Конфискуват имущество на Пол Манафорт

Конфискуват имущество на Пол Манафорт

Процедурата е започнала с отнемането на апартамента му в Trump Tower...

Това не е първият случай, в който Мюлер обвинява Манафорт, че дава фалшиви доказателства. Предишният беше за края на ноември, но специалният прокурор не уточни за какво точно лъжеше бившият шеф на щаба на кампанията на Тръмп.

Пол Манафорт работил с предполагаем руски разузнавач, докато е бил под домашен арест

Пол Манафорт работил с предполагаем руски разузнавач, докато е бил под домашен арест

От екипа на Робърт Мълър разкриха, че по статията се е работило в края на ноември

Манафорт бе арестуван през август 2017 г., обвинен в тайно споразумение, пране на пари, скриване на банкови сметки и работа като чуждестранен агент без необходимата регистрация. По-късно на този списък бяха добавени укриването на данъци и натискът върху свидетели. Според следователите Манафорт е работил като консултант на бившия президент на Украйна Виктор Янукович и е изпратил над 30 милиона долара с партньора си Ричард Гейтс.