Днес започва първият процес срещу Пол Манафорт, бивш председател на предизборната кампания на президента Доналд Тръмп, информира "Ройтерс".

Това е първият процес от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за намеса на Русия на президентските избори през 2016 г. и сговор между кампанията на Тръмп и Москва.

Петима свидетели срещу Манафорт получават имунитет

Петима свидетели срещу Манафорт получават имунитет

Адвокатите поискаха отлагане на делото...

Манафорт е обвинен в укриване на десетки милиони долара в офшорни сметки, които са спечелени в Украйна и във финансови измами.

Процесът за данъчни и банкови измами във федералния съд във Вирджиния е първото изпитание за възможностите на Мълър да спечели срещу бившия съветник на Тръмп. Трима други съветници, включително Рик Гейтс, дългогодишен бизнес партньор на Манафорт, се признаха за виновни и вече сътрудничат в разследването на специалния прокурор.

Манафорт получил заем от $10 млн. от олигарх, близък на Путин

Манафорт получил заем от $10 млн. от олигарх, близък на Путин

Той е получил 10 милиона долара заем от олигарха Олег Дерипаска

Тръмп се колебае между показване на симпатия към Манафорт и дистанциране от него. Манафорт ръководи президентската кампания на милиардера в продължение на три месеца и присъства на среща с руснаци в "Тръмп тауър" през юни 2016 г., която е основна част от разследването на Мълър за възможен сговор между Кремъл и предизборната кампания на Доналд Тръмп.

Мълър си е осигурил 32-ма свидетели и три компании срещу Манафорт, откакто започна разследването преди 14 месеца. Евентуално оправдаване на бизнесмена ще подкрепи усилията на Тръмп и съюзниците му, които представят разследването като "лов на вещици" и губене на време и ресурси. Доналд Тръмп отрича да е действал в координация с Москва.

Пол Манафорт отива в затвора

Пол Манафорт отива в затвора

Гаранцията на бившия приближен на Тръмп е отменена

Срещу 69-годишния Манафорт са повдигнати 18 обвинения, като основното е за укриване на 60 милиона долара в офшорни сметки, спечелени в Украйна, и за укриване на данъци. Прокуратурата също го обвинява, че е излъгал американски банки, за да се сдобие с имотни заеми с цел поддържане на разточителния си начин на живот, след като клиентът му, бившият президент на Украйна Виктор Янукович, падна от власт през 2014 г.

Манафорт твърди, че е невинен по всички обвинения.

Държавното обвинение обяви, че няма да представи доказателства за сговор по време на този процес, но ще се опита да разкрие подробности за работата на Манафорт в Украйна. Възможно е по време на процеса да излезе нова информация за връзките с Русия.

Федералният съдия Томас Елис насрочи за днес сутринта съдебно изслушване, на което ще бъде решено дали на процеса могат да бъдат включени доказателства, свързани с Украйна. След това ще започне процедура по избор на съдебни заседатели.

Процесът във Вирджиния ще бъде последван от втори във Вашингтон през септември, където Манафорт е обвинен в пране на пари, в опит за подкупване на свидетел и заради това, че не се е регистрирал като чуждестранен агент.

Манафорт твърди, че е невинен и по тези обвинения.