БъсескуРумъния е разтърсвана от публични скандали, последвали разсекретяването на досиетата на Секуритате (комунистически тайни служби).

Снощи президентът Траян Бъсеску направи официално изявление по телевизията, в което увери румънския народ, че не е сътрудничил на Секуритате.

По думите му обвиненията, че е работил за Секуритате са лъжа, съобщава Би Би Си. Единственото, което трябвало да прави, било да докладва пред шефовете си своите пътувания извън страната докато работел като капитан на кораб.

Същевременно румънският държавен глава подчерта важността от отварянето на досиетата. По думите му ако те не станат публично достояние, това би застрашило членството на Румъния в ЕС през януари 2007 г. 

Преди 6 години специална комисия бе натоварена със задачата да отвари досиетата на Секуритате, но едва наскоро започна тяхното разсекретяване.

Миналата седмица Мона Муска - депутат в парламента и бивш министър на културата призна, че е била сътрудник на тайните служби.

Бившият президент на Румъния Емил Констанинеску и още един политик обвиниха Бъсеску, че е работил за Секуритате докато бил капитан на кораб, обвинение, което президентът категорично отрече.

Допитвания до общественото мнение показват, че мнозинството от населението иска досиетата да бъдат разсекретени.