Египетският президент Хосни Мубарак отново беше подложен на натиск, след като опонентите му заявиха, че предложените от властта отстъпки не са достатъчни, за да спрат броженията срещу 30-годишното му управление, предаде „Франс Прес".

Хиляди демонстранти прекараха нощта под танковете в района на пл. „Тахрир" в центъра на Кайро заради опасения, че военните ще се изтеглят и лоялните на Мубарак тълпи ще опитат отново да завземат района със сила.

Активисти блокираха главната административна сграда „Мугама" и заловиха мъж, който се опитал да я подпали. Според тях, целта на действията му била да бъдат обвинени демонстрантите за евентуален пожар.

Новоизбраният вицепрезидент на Египет Омар Сюлейман се опита да укроти опозицията в неделя, като събра част от лидерите й на разговори за демократичните реформи в страната. Въпреки усилията му, демонстрантите продължиха своите вече двуседмични протести.

Опозиционните партии, сред които е и мощното „Мюсюлманско братство" повториха искането си Мубарак да се оттегли или да прехвърли всичките си правомощия на Сюлейман.

Според говорителя на правителството, участниците в дискусията са постигнали договореност до края на март да бъде създаден експертен съвет, който да подготви законодателни промени. Освен това са били уредени и въпросите с жалбите на политическите затворници, цензурата в медиите, отмяна на специалните правомощия при подобряване на ситуацията и ненамесата на други държави.

Въпреки това, Омар Сюлейман заяви, че няма да наследи Мубарак, а 82-годишният президент ще остане начело на страната по време на преходния период.

Бившият шеф на МААЕ и носител на Нобелова награда за мир Мохамед Ел Барадей не беше поканен на разговорите. От „Мюсюлманско братство" пък коментираха, че са дошли на срещата само, за да преценят дали управляващите наистина са склонни на промени. Представители на забранената ислямска групировка коментираха, че отстъпките не са достатъчни.

Западните съюзници на Египет също изразиха резерви от развитието на преговорите. Външният министър на Испания заяви, че президентските избори трябва да се състоят по-рано от планираното.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън посочи обаче, че по-ранно напускане на Мубарак може да задълбочи кризата в страната, ако към този момент опозицията не е готова да поеме властта.