Щурмуването на Конгреса на САЩ (Капитолия) от поддръжници на президента Доналд Тръмп и продължителният му отказ да приеме резултатите от изборите през 2020 г. застрашиха политическото бъдеще на президента и влошиха перспективите за негови топ помощници и членове на семейството. Това са коментирали настоящи и бивши служители на администрацията, информира "Ройтерс".

Президентът на Републиканската партия разклати възможността да се кандидатира за президент през 2024 г., а политически фигури очакваха той да оказва влияние върху Републиканската партия през следващите години.

Ала поведението му в сряда - подстрекавайки поддръжниците си да отидат пред Капитолия, за да притиснат законодателите да отменят победата на демократа Джо Байдън на изборите на 3 ноември, а след това бързо да ги призове да се оттеглят след последвалото насилие - отврати хора, които работят или са работили за него и, казаха те, промени уравнението за неговата значимост след президентския му мандат.

"Това беше изоставяне на дълга като главнокомандващ и смятам, че той ще бъде смъртоносно ранен от политическа кариера занапред", изтъква бивш служител на Белия дом, който е работил за Тръмп. "Той има кръв по ръцете си от вчера. Жена загина", допълни той.

Поддръжници на Тръмп нахлуха в Капитолия, пометоха полицаите и се разхождаха из сградата, принуждавайки законодателите и вицепрезидента Майк Пенс да се евакуират. Една жена загина след прострелване от полицията; трима други починаха от спешни медицински състояния; по-рано днес почина от раните си и полицай.

"Няма възстановяване от случилото се. Това беше подмолна противодържавна дейност. Не виждам как има бъдеще", подчерта друг бивш служител на администрацията, визирайки Тръмп и неговите висши съветници. "Смятам, че членовете на кабинета, които останаха и които не говорят сега или дори тихо подават оставки, имат петно ​​завинаги", подчерта още той.

Бившият служител на администрацията открои държавния секретар Майк Помпео, приближен на Тръмп, който може да има президентски амбиции, за това, че не направи повече, за да осъди случилото се. Помпео публикува туит, в който нарече насилието "неприемливо". Държавният департамент отказа да коментира нещо повече.

Знаков министър изостави Тръмп

Знаков министър изостави Тръмп

Илейн Чао подаде оставка

Американският министър на транспорта Илейн Чао обяви вчера, че ще подаде оставка, както и министърът на образованието Бетси Девос, която се позова на въздействието на реториката на Тръмп за подбуждане на мелето в Капитолия. Други служители от администрацията на по-ниско ниво също обявиха, че напускат при оставащи около две седмици до края на мандата на администрацията на Тръмп.

Президентът се доближи до отстъпление във видео изявление в четвъртък вечерта, в което обеща да работи за плавно предаване на властта към новата администрация и нарече насилието в Капитолия "отвратителна атака".

За първи път Тръмп призна Байдън за президент

За първи път Тръмп призна Байдън за президент

Това стана във видео послание

Но изявлението закъсня и дойде след намесата на дъщеря му Иванка според настоящ служител на Белия дом, който отбеляза, че политическият удар от събитията през седмицата ще се разпростре и върху членовете на семейството му, като снаха му Лара Тръмп, потенциален кандидат за Сената на САЩ в щата Северна Каролина.

Бившите служители, които са разговаряли с "Ройтерс" за тази история, подкрепят в голяма степен президента, дори след като напуснаха постовете си по-рано през неговия 4-годишен мандат.

Тръмп събра огромни суми пари в периода след изборите, като се възползва от недоволството, което той разпали, твърдейки лъжливо, че изборите му били откраднати чрез масови изборни измами.

Но друг бивш служител на Белия дом е отбелязал, че способността на президента да събира пари сега също ще бъде възпрепятствана, с изключение на по-малки дарения от все още пламенни поддръжници в неговата политическа база.

"Смятам, че по-високите суми ще бъдат проблем", каза бившият чиновник и допълни: "Всичко над даващия 100 долара приключи."

Мнозина избрани официални лица в Републиканската партия се обърнаха срещу Тръмп заради насилието, скъсване, което може да отнеме лоста му върху политическото бъдеще на други републиканци, както и неговото собствено. Сенатор Линдзи Греъм, дългогодишен защитник на президента, обяви в сряда вечерта "стига" и каза, че Байдън е избран законно.

"Не мисля, че той ще бъде избран за нещо друго", коментира трети бивш служител на Белия дом за Тръмп, като добави: "С течение на времето той ще продължи да бъде много силен глас и ще има много последователи, но... Смятам, че това намалява шансовете да се кандидатира за каквото и да било."