Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън смята, че Русия може първа да използва химически оръжия в Украйна, преди да прибегне до ядрена конфронтация с НАТО, ако руските войски продължат да губят позиции.

Това съобщи Politico, позовавайки се на шест добре осведомени източника, включително високопоставени служители на Пентагона.

Според събеседниците на изданието САЩ не разполагат с разузнавателна информация, която да подсказва, че подобна атака в Украйна е неизбежна. Много американски служители в областта на отбраната смятат, че през зимните месеци бойните действия ще се забавят и че никоя от страните няма да успее да си върне значителна територия.

Байдън: НАТО ще отговори, ако Русия използва химическо оръжие в Украйна

Байдън: НАТО ще отговори, ако Русия използва химическо оръжие в Украйна

Има намек и за среща със Зеленски, "надявам се, че ще мога да видя З ... предполагам, че не трябва да казвам къде отивам"

Но ако загубите на бойното поле продължат или руската армия се срине напълно, някои високопоставени служители, занимаващи се с въпроса, смятат, че Москва може да прибегне до използването на химически оръжия - включително такива, свързани с отравянето на опозиционния активист Алексей Навални.

Един от служителите заяви, че подобна атака би могла да включва използването на вещества, които лесно могат да бъдат скрити, което би затруднило обвиняването на Москва. Длъжностни лица и експерти заявиха, че някои химикали могат да бъдат използвани при нападение с масови жертви - те могат да се превърнат в аерозол или да се използват в боеприпаси, за да наранят голяма група хора.

Съветът за национална сигурност на САЩ отказа да коментира.

Руски военни са пострадали от химическо отравяне в Запорожка област

Руски военни са пострадали от химическо отравяне в Запорожка област

От министерството уточняват, че военните, изпълнявали задачи

САЩ смятат, че Русия инвестира в изграждането на своя потенциал за производство на химически оръжия. Според сътрудник на Конгреса, с когото са разговаряли репортерите на Politico, тази есен сенаторите са били информирани за запасите от химическо оръжие на Русия и за произтичащата от това заплаха за Украйна.