Ракетният удар на Русия по украинския град Чернигов през уикенда не само уби седем души и рани 120, но и отбеляза втори удар за Кремъл, като разпали вътрешния гняв срещу създателите на дронове. Те са обвинени, че са превърнали града в мишена с грешка в сигурността, пише "Политико".

В светла празнична сутрин, когато украинците се връщаха от църква в събота след празника на Ябълковия Спас - празник на реколтата на православната църква - руска балистична ракета от типа "Искандер" удари театъра в центъра на Чернигов, град северно от Киев, само на около 70 километра от границата с Русия.

Прокуратурата е започнала разследване за военно престъпление.

Коментари по социалните мрежи обаче вече произнасят осъдителни присъди, обвинявайки не само Русия, но и украинските производители на дронове и военни доброволци, които с помощта на местната военна администрация са организирали и рекламирали събитие в същия ден в театъра, който беше взривен.

"Виновна ли е Русия за това, че удари театъра в Чернигов и уби цивилни там? Разбира се. Но не трябваше ли организаторите да включат мозъка си и да помислят, че подобно събитие е много вероятно да стане мишена за руските ракети? Особено ако непрекъснато говорят, че дроновете са оръжие за победа? Това е въпрос на отговорност", каза Сергий Фурса, заместник-директор на Dragon Capital, инвестиционна компания, в публикация във Facebook.

Украинският военен доброволец Роман Синицин се включи, като добави, че като организирали събитието си в центъра на града толкова близо до Русия, украинските военни производители, войници и доброволци, както и местната военна администрация, са демонстрирали изключително безразсъдство.

"Не бива обаче да прехвърляме цялата вина върху конкретна и ефективна доброволческа организация. Събитието беше одобрено от официални лица, а не от доброволци. И доста конкретни представители на министерства, специални служби и военни бяха запознати със събитието", каза Синицин.

Мария Берлинска и Люба Шипович от Dignitas Fund, украинска военна доброволческа организация, която настояваше за системни промени в украинската индустрия за производство и доставка на дронове, както и обучението на оператори на дронове, сега поемат по-голямата част от онлайн омразата на украинците.

Dignitas Fund беше сред организаторите на събитието "Angry Birds", заедно с регионалната военна администрация на Чернигов и клъстера за иновации в отбраната на Украйна Brave 1.

Организаторите на събитието обявиха публично часа и датата на срещата и казаха в кой град се провежда, но разкриха точното място на участниците едва четири часа преди началото.

След това някой е поддал тази информация на руснаците или Русия е прихванала комуникацията. Руската държавна информационна агенция РИА Новости съобщи, че руските сили са се прицелили към военната среща и дори публикува покана с подробни максимални мерки за сигурност за присъстващите, които не трябва да носят военните си униформи.

И Шипович, и Берлинска отказват да дават каквито и да било коментари пред медиите, тъй като в момента участват в разследването на събитието, каза Шипович пред Политико.

Според публикации в социалните мрежи и на двамата доброволци, участниците в събитието са оцелели след атаката, тъй като повечето от тях са успели да избягат в скривалище. Службите за сигурност в момента разследват изтичането на информация, предизвикало изстрелването на руската ракета, пише Шипович.

След вълната от онлайн омраза много членове на украинската армия, неправителствени организации и културна сфера написаха публикации в подкрепа на Берлинска, която неведнъж критикува украинското министерство на отбраната и която повиши осведомеността за първоначалното пренебрегване на украинските власти към решаваща роля, която военните дронове трябва да играят в защитата на Украйна срещу руската инвазия.

"Повярвайте ми, бих искала да умра вместо тези хора", каза Берлинска в изявление.

ISW: "Руски експедиционен корпус" сменя "Вагнер" в чужбина

ISW: "Руски експедиционен корпус" сменя "Вагнер" в чужбина

Решението било благословено от Путин