"Хюман Райтс Уотч" обвини държавни служители в Нигерия, че са експлоатирали сексуално жени и момичета, живеещи в лагери за жертви на "Боко Харам" в размирния североизток.

Правозащитната организация обяви, че през юли е документирала 43 случая на жени и момичета в 7 лагера за вътрешно разселване в Майдугури, които са били малтретирани от ръководители на лагери, полицаи и войници. Майдугури е епицентърът на 7-годишната несигурност заради ислямистите.

"Достатъчно лошо е, че тези жени и момичета не получават необходимата подкрепа за ужасната травма, която са получили в ръцете на "Боко Харам", обясни Мауси Сегун, изследовател за "Хюман Райтс Уотч" в Нигерия, цитиран от Агенция "Франс прес".

"Това е позорно и скандално, че хора, които трябва да защитават тези жени и момичета, ги нападат и малтретират", допълва Сегун.

Служители на правителството все още не са коментирали обвиненията.

Четири от жертвите споделили пред правозащитната организация, че са били дрогирани и изнасилени, докато 37 били принуждавани да правят секс с фалшиви обещания за брак и материална и финансова помощ.

"Много от онези, които са принуждавани да правят секс, били изоставяни, ако забременеят. Те и децата им са подложени на дискриминация, малтретиране и заклеймяване от останалите жители на лагера", информират от "Хюман Райтс Уотч".

Организацията разговаряла със 17-годишно момиче, което било изнасилено и забременяло от полицай.

"Един ден той настоя да прави секс с мен. Аз му отказах, но той ме принуди. Случи се само веднъж, но скоро аз осъзнах, че съм бременна. Когато го информирах за състоянието си, той ме заплаши, че ще ме застреля и ще ме убие, ако кажа на някого. Така че аз бях твърде изплашена, за да го издам", споделя момичето.

От "Хюман Райтс Уотч" допълват още нередовните доставки на храна, облекло, медикаменти и други предмети от първа необходимост, правят жените уязвими на малтретиране и експлоатация.

"В някои случаи, мъжете използват своите позиции във властта и подаръци за отчаяно нуждаещите се от храна и други предмети, за да правят секс с жените", посочват още от организацията.