Френската полиция претърси централата на организаторите на олимпийските игри в Париж във връзка с разследване на предполагаема корупция. Това съобщи Асошиейтед прес.

Организационният комитет на Париж посочи в изявление, че е в ход претърсване в централата им в предградието Сен Дени и че "Париж 2024" си сътрудничи с разследващите, за да улесни техните разследвания.

Париж стана третият пореден организатор на Летни олимпийски игри, замесен в разследвания за корупция. Твърденията за купуване на гласове, свързани с Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. и Игрите в Токио през 2020 г., доведоха до отстраняването на няколко члена на Международния олимпийски комитет.

Френските власти съобщиха, че претърсванията са свързани с две предварителни разследвания, свързани с Олимпийските игри в Париж, които преди това не са били оповестени публично.

Едно от разследванията е стартирало през 2017 г., годината, в която Париж бе избран от МОК за домакин през 2024 г. - за подозрения за присвояване на публични средства и фаворизиране. Другата проверка е започнала през 2022 г. след одит от Френската агенция за борба с корупцията. Случаят е насочен към предполагаем конфликт на интереси.

Олимпийските игри в Париж трябва да се проведат в периода 26 юли-август. 11, 2024 г.

Франция готви системи с изкуствен интелект за наблюдение по време на олимпийските игри

Франция готви системи с изкуствен интелект за наблюдение по време на олимпийските игри

Правозащитни организации са против