Полицията в бахрейнската столица Манама използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разгони масова протестна акция, съобщи агенция „Новости".

Днес, както и през нощта на 17 срещу 18 ноември, стотици граждани на Бахрейн протестираха по улиците на Манама и нейните околности.

Те настояват за политически реформи, за спиране не репресиите срещу опозицията,  освобождаване на политическите затворници и реална борба с корупцията.

Гражданите настояват също за оставката на премиера Халифа бен Салман, който управлява страната повече от 42 години.

В центъра на столицата демонстрантите се опитаха да достигнат сградата на вътрешното министерство и влязоха в сблъсък с полицията, съобщава телевизионният канал „Ал Джазира". Протестиращите хвърляха срещу служителите на реда камъни и бутилки с боя.

Според данни на властите, полицията е арестувала 14 души, един от които е освободен. Не се съобщава за жертви.

Водещата шиитска опозиционна формация "Ал Вифак" призова международните правозащитни организации да реагират на упражнявания от властите произвол, изразяващ се в репресии срещу опозицията и системно нарушаване на човешките права.

В началото на октомври опозиционните организации в страната, начело с  "Ал Вифак", приеха т. нар. Манамска декларация, в която залегнаха основните политически искания към властите. В документа се иска премахване на политическата и икономическата дискриминация на шиитското мнозинство, както и за сериозни промени в дейността на правителството и парламента. Опозицията настоява да се формира правителство, което да се отчита пред парламента, а не пред монарха, както е в момента.