Полицията в германската столица Берлин нахлу в къща, в която незаконно са се настанили леви радикали, след като опитите за извършване на проверка на пожарната безопасност се обърнаха в насилие за втори пореден ден, информира ДПА.

Обитателите са се съпротивлявали на операцията, като са нападали полицаите с прах от пожарогасител и са хвърляли боя по тях.

Обитателите са обявили по мегафон, че ще се противопоставят на влизането на полицията, като са били чути гърмежи на пиратки.

Няколко полицаи са били ранени за втори ден. Полицията написа в "Туитър", че полицаите са страдали от затруднено дишане, след като са били напръскани с праха. Били са изпратени над 1000 униформени.

Сблъсъци между полиция и леви радикали в Берлин

Сблъсъци между полиция и леви радикали в Берлин

Полицаите били засипани с камъни, включително от покриви

Около обяд служители на пожарната инспекция са влезли в комплекса, състоящ се от сграда с лице към улицата, странично крило и сграда отзад. И двамата са били с каски.

Обитателите са били готови да допуснат само инспектора вътре, но той отхвърлил това според полицейския доклад. По отношение на съдебно решение в сряда, представителите на собственика не могат да влизат в сградата с пожарните инспектори.

Съоръжения в района около къщата, включително училище и детска градина, са били затворени за деня и районът беше отцепен.

По време на сблъсъците вчера, при които беше съобщено за 70 ранени полицаи, полицията използва водно оръдие и бронирана машина за борба с безредиците на адреса на улица "Рига" №94, в квартала, който се намира източно от центъра.

Те изгасиха огньове и разчистиха барикади, които бяха издигнати от жителите.

Сградата е една от последните в Берлин, в които има настанили се без разрешение и има символичен статут в лявата обществена среда на града.

Отдавна се съобщаваше за недостатъци по отношение на противопожарните разпоредби от комплекса, който съдържа около 30 отделни жилища. Те включват липсата на евакуационни пътища, пробити стени, неправилно окабеляване и запушвания на стълбите.

Въпреки че съществуват договори за наем за много от жилищата, няма яснота кой всъщност живее там. Германското законодателство изисква наемателите да се регистрират в местните власти.