Пакистанската полиция използва сълзотворен газ и се сби с хвърлящи камъни поддръжници на сваления премиер Имран Хан, докато се събираха за планирани маршове в сряда към центъра на Исламабад, съобщава Асошиейтед прес. Предизвикателният бивш премиер призова последователи на митинг пред парламента, за да свали правителството и да наложи предсрочни избори.

Маршовете предизвикаха опасения от голямо насилие между привържениците на Хан - сега най-висшият опозиционен лидер в Пакистан - и силите за сигурност. Правителството на наследника на Хан, Шахбаз Шариф, забрани митинга и предупреди Хан, че може да бъде арестуван, ако продължи с демонстрациите.

Върховният съд на страната постанови, че митингът на Хан може да продължи, но само на специално определени обществени места и при условие, че демонстрантите се разпръснат след обръщение на бившия премиер. Съдът също така поиска от адвоката на Хан Бабар Аван да гарантира, че митингът ще остане мирен.

По-рано сутринта полицията за борба с безредиците използва сълзотворен газ и отблъсна стотици демонстранти, които хвърляха камъни, докато се опитваха да преминат през блокиран мост близо до град Лахор, за да се качат на автобуси, пътуващи за столицата Исламабад. Десетки последователи на Хан също се сблъскаха за кратко с полицията в Исламабад, където демонстрантите подпалиха храсти по главен булевард, изпращайки дим и пламъци, издигащи се в небето.

Съобщава се за сблъсъци и на други места, включително в пристанищния град Карачи, където демонстрантите изгориха полицейска кола.

Пакистан вече е с нов премиер

Пакистан вече е с нов премиер

Постът се заема от по-благоразположения към Запада Мохамад Шахбаз Шариф

Най-малко десетина демонстранти и няколко полицаи бяха ранени. Преди маршовете в сряда властите използваха десетки корабни контейнери и камиони, за да блокират главните пътища към Исламабад.

Хан, бивша звезда на крикет, превърнал се в ислямистки политик, беше министър-председател повече от три години и половина до миналия месец, когато беше свален от власт с вот на недоверие в парламента. Оттогава той провежда митинги с хиляди хора в цялата страна.

Хан заяви, че отстраняването му от длъжност е резултат от организиран от САЩ заговор и тайно споразумение с Шариф, чието правителство обеща строга отговор, ако Хан наруши забраната. Вашингтон също отрече каквато и да е роля във вътрешната политика на Пакистан.

Въпреки забраната, Хан настоява, че митингът му ще бъде масов и мирен и ще продължи, докато правителството се съгласи да проведе нови избори тази година, а не през 2023 г., както е предвидено. Организаторите планираха тълпи да пътуват с автомобили и автобуси до границите на града на Исламабад, след което да маршируват пеша.

Властите арестуваха над 1700 симпатизанти на бившия премиер.

Властите са разположили допълнителни полицейски и паравоенни части по магистралите и в Исламабад, като също така ремаркета на трактори са паркирани през двете ленти на движение в няколко района.