Полицията в Кингстън, съвместно с армията на Ямайка, е атакувала Тиволи Гардънс, където сe укрива известният наркобарон Кристофър Коук, по прякор Дудус.

Това съобщава АФП.

Барикадиралите се в района въоръжени банди, които се опитват да попречат на ареста, водят сражения с полицията и армията.

По сведения на очевидци населението на района напуска панически мястото на въоръжените сблъсъци, по улиците лежат трупове на убити. Загинали са двама полицаи, а шестима са ранени. Жертви има и от страна на цивилното население.

Преди няколко дни премиерът на Ямайка Брус Голдинг подписа указ за екстрадиция на Коук в САЩ, след което местни групировки започнаха да се запасяват с оръжие и да барикадират подстъпите към района на Тиволи Гардън. На 23 май в Кингстън и околностите беше въведено извънредно положение заради нападенията на привържениците на Коук над полицейски участъци.

В САЩ Коук е обявен за издирване заради организиране на многобройни убийства. Обвинен е и в контрабанда на наркотици и оръжия.

Според правосъдното министерство на САЩ , той се явява "един от най-опасните наркобарони в света". Считан е и за главен организатор на международната престъпна групировка Shower Posse, която се занимава с търговия на наркотици на територията на САЩ.

Коук е популярен сред населението от бедните квартали на Кингстън. На 20 май по улиците на ямайската столица премина демонстрация с плакати "Оставете Дудус на мира".