Почти половината от американските военни смятат, че САЩ скоро ще бъдат въвлечени в голяма война. Това показва проучване на американското издание Military Times.

Според резултатите от проучването 46 процента от американските военни смятат, че страната им ще се включи във война в течение на следващата година. През 2017 г. само 5 процента от анкетираните са изразили такова мнение.

Новата студена война между САЩ и Китай се разгорещява

Новата студена война между САЩ и Китай се разгорещява

Съперничеството ескалира на фона на търговската война

По-голямата част от участвалите в проучването (71 процента) смятат, че Русия ще бъде основният противник в евентуална война, а на второ място е Китай (69 на сто). През 2017 г. 53 процента от анкетираните са смятали Русия за главен противник във война, а 45 на сто - Китай.

Освен това за основна заплаха за националната сигурност на САЩ военните са определили кибертероризма (89 на сто). Според тях американската армия не е подготвена да отблъсне такива атаки.

САЩ показват потенциала си за война на няколко фронта с учения в Южнокитайско море?

САЩ показват потенциала си за война на няколко фронта с учения в Южнокитайско море?

Тихоокеанският флот е предложил няколко учения през ноември

На свой ред половината от анкетираните военнослужещи смятат, че страната им няма да бъде въвлечена през следващата година в сериозен военен конфликт. В предишното проучване такова мнение са изразили 67 процента от запитаните.

Резултатите от проучването също така са показали, че американските военни вече не смятат, че е налице сериозна заплаха от Северна Корея, причина за което е политиката на президента Доналд Тръмп по отношение на КНДР.