Беларуските власти раздават военни униформи на преминаващите границите нелегални мигранти, поради което Полша се опасява от нови провокации от страна на режима на Лукашенко, предаде агенция Укринформ с позоваване на полската гранична служба.

"Очакваме поредни провокации от беларуска страна. Беларуските спецслужби дават на чужденците, които излизат от Беларус през границата, военна униформа, въпреки че Беларус на няколко пъти получава помощи от неправителствени организации, включително топли дрехи." - се казва в съобщение на граничната служба на Полша.

Полша обяви извънредно положение на границата с Беларус

Полша обяви извънредно положение на границата с Беларус

От началото на август полските граничари са регистрирали повече от 3 000 опита за незаконно проникване

За денонощието на 28 септември полските гранични служители са предотвратили 473 опита на нелегални мигранти да преминат от Беларус на полска територия.

По данни на полската страна, от август досега над 10 хиляди мигранти са се опитали да влязат нелегално в Полша през границата с Беларус. Те идват от страни от Близкия изток и Африка. През този период са задържани 116 души, които са подпомагали незаконното преминаване на мигранти, петима от тях са заловени през последното денонощие.

Полша вдига ограда с височина 2,5 м по границата с Беларус

Полша вдига ограда с височина 2,5 м по границата с Беларус

Също така повече войници ще оказват помощ на граничарите

Полша и Литва издигнаха по границите си с Беларус ограда от бодлива тел, за да предотвратят нелегалната имиграция.

Полша и прибалтийските страни обвиняват режима на Лукашенко, че съзнателно дестабилизира ситуацията по границите, използвайки нелегалните мигранти като инструмент за хибридна атака срещу Варшава и Вилнюс.