Полският премиер Матеуш Моравецки заяви в събота, че страната му е готова да предостави своите изтребители МиГ на Украйна, ако САЩ оглавят по-широка коалиция за трансфер на самолети за Киев, пише европейската редакция на "Политико".

"Днес можем да говорим за прехвърляне на нашите (изтребители) МиГ като част от по-широка коалиция и ние сме готови за това", каза Моравецки, според информация на Ройтерс от Варшава. "Полша може да бъде само част от много по-голяма коалиция тук, коалиция, оглавена от Съединените щати", каза той.

Коментарите на премиера идват ден след като полският президент Анджей Дуда каза в интервю за Sky News, че съвременните бойни самолети трябва да бъдат изпратени в Украйна своевременно, за да помогнат на Киев да отблъсне руското настъпление.

"Те също ще се нуждаят от модерни самолети, изтребители в бъдеще. Всичко, което ще им позволи да имат технологично надмощие над руските въоръжени сили, е ценно точно сега", каза Дуда.

Полският президент също така заяви, че по-старите полски изтребители МиГ-29 от съветската епоха могат да бъдат изпратени по-рано, тъй като това са самолети, които украинските пилоти могат да управляват, като се има предвид, че това вече е вид оборудване, с което летят.

Припомняме, че България също разполага със самолети МиГ-29, чийто летателен ресурс изтича, а поддръжката им е проблемна, заради санкциите срещу Русия, която от своя страна не дава лицензи на държави от НАТО. 

"Така че даряването на това оборудване на Украйна на първо място вече ще осигури подкрепа за Украйна, защото те ще противодействат на руснаците до известна степен", каза Дуда.

Изявлението на Дуда идва по-малко от седмица, след като той сигнализира, че Полша може да не е в състояние да достави западни бойни самолети на Украйна, отбелязвайки, че страната му разполага с по-малко от 50 самолета.

Великобритания ще помогне на страните, които решат да изпратят самолети на Украйна
Обновена

Великобритания ще помогне на страните, които решат да изпратят самолети на Украйна

Той призова за удвояване на помощта за Киев