Великобритания предложи да помогне на други страни, които са готови да изпратят самолети в Украйна сега, каза премиерът Риши Сунак на Мюнхенската конференция по сигурността, като призова съюзниците да продължат подкрепата си във войната срещу Русия, цитира думите му Ройтерс.

Сунак се присъедини към бившите британски лидери Борис Джонсън и Лиз Тръс в предоставянето на силна подкрепа на Украйна, включително чрез доставка на оръжия и обучение на войски. Макар да отказва да изпрати изтребители, Сунак каза в събота, че Великобритания може да помогне по други начини.

"Когато други страни са в състояние незабавно да предоставят самолети, Обединеното кралство с радост ще ги подкрепи в това," заяви той.

Сунак подчерта, че сега е моментът да се удвои военната подкрепа за Украйна.

"Путин залага, че ще изпуснем нервите си", каза Сунак. "Великобритания трябва да докаже, че Путин греши," заяви британският премиер.

Припомняме, че България все още разполага с бойни самолети съветско производство МиГ-29 и Су-25, като последните засега са приземени заради инцидент край авиобаза Безмер. Не е ясно каква помощ точно има предвид британския премиер.

Украйна по-лесно може да използва съветските самолети, тъй като не се налага да обучава допълнително пилоти и техници за тяхната поддръжка и разполага с резервни части за тях. 

САЩ: Без изтребители за Украйна, но колкото може повече боеприпаси

САЩ: Без изтребители за Украйна, но колкото може повече боеприпаси

Остин говори за украинска офанзива през пролетта

Той също така каза, че западните съюзници трябва да обмислят как да гарантират, че Русия ще плати за възстановяването на Украйна, след като войната приключи, и заяви, че световната общност трябва да признае, че е необходима нова рамка за поддържане на дългосрочна сигурност.

"От правата на човека до безразсъдните ядрени заплахи, от Грузия до Молдова, Русия извършва нарушение след нарушение срещу страни извън обхвата на колективната сигурност на НАТО", каза той. Според него "реакцията на международната общност не е достатъчно силна".

Зеленски: Украйна няма да е последната спирка на Владимир Путин

Зеленски: Украйна няма да е последната спирка на Владимир Путин

Той откри Мюнхенската конференция по сигурността чрез видеовръзка

Риши Сунак подчерта необходимостта да се обмисли укрепването на дългосрочната защита на Украйна на среща с германския канцлер Олаф Шолц в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщиха от офиса на Сунак в събота.

"Министър-председателят подчерта необходимостта съюзниците да мислят не само за осигуряване на мир в краткосрочен план, но и за укрепване на дългосрочната отбрана на Украйна", се казва в изявление на кабинета на министър-председателя.

"Лидерите се съгласиха за необходимостта от поддържане на рекордното ниво на международна подкрепа за Украйна. Те се съгласиха, че скорошните международни предложения за основни бойни танкове и друго оборудване ще бъдат решаващи на терен", се добавя в изявлението.

Бен Уолъс: Оказа се, че танковете не са готови за изпращане в Украйна

Бен Уолъс: Оказа се, че танковете не са готови за изпращане в Украйна

Проблем е изправността на танковете