Годишната конференция по сигурността започва днес в Мюнхен. Тя ще продължи до 19 февруари. Конференцията беше открита чрез видеовръзка от президента на Украйна Володимир Зеленски, съобщава Руската служба на Би Би Си.

В речта си той предупреди срещу забавяне на доставките на оръжия за Украйна. Докато Западът преговаря за доставка на танкове, Кремъл мисли как да "задуши" Молдова, каза президентът на Украйна. Според него "отлагането винаги е било и си остава грешка".

Президентът на Украйна смята, че Украйна няма да бъде последната "спирка" на Владимир Путин и той ще отиде по-далеч - в други страни от бившия СССР.

Според Зеленски въпреки наличието на руски войски в Беларус е малко вероятно Минск да се присъедини към Москва във войната срещу Украйна. Същевременно той подчерта, че абсолютната победа на Украйна в тази война е безалтернативна, особено за страните от ЕС и НАТО. Той подчерта, че всяко разширяване на тези две организации е загуба за Кремъл.

Русия разбрала от Зеленски, че има план да унищожи Молдова

Русия разбрала от Зеленски, че има план да унищожи Молдова

Украинският лидер обяви, че Москва планира да подкопае политическата ситуация в Молдова

Преди началото на конференцията генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи няколко изявления. "Президентът Путин иска друга Европа, в която той контролира съседите, така че трябва да продължим да инвестираме в нашата сигурност", каза той.

Мюнхенската конференция по сигурността се провежда с участието на световни лидери и представители на много държави.

През 2007 г. Владимир Путин изнесе известната си "Мюнхенска реч", в която заяви, че световният ред се нуждае от многополярност, а не само от зависимост от доминиращото мнение на Съединените щати. Тогава тази реч беше възприета като подготовка за нова студена война.

През 2022 г. за първи път от последните две десетилетия Русия не взе участие в конференцията. Тя се проведе само няколко дни преди руското нахлуване в Украйна. Тази година форумът ще се проведе и без руски официални лица - те не бяха поканени на конференцията.

Далекобойни ракети и изтребители - темите на Кулеба в Мюнхен

Далекобойни ракети и изтребители - темите на Кулеба в Мюнхен

Мюнхенската конференция по сигурността ще се проведе от 17 до 19 февруари