Сега, след като политическото решение за предаване на западни танкове на Украйна е взето, много страни откриват, че техните армии нямат оперативно готови танкове, които да доставят на Киев. Това заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс в интервю за германското списание "Шпигел"

"Политиците провериха в складовете и установиха, че танковете им не са готови или не са ремонтирани за доставка в Украйна. Или че ще отнеме известно време, за да се поправят оръдията или двигателите", обясни той.

За това говори и министърът на отбраната на Германия Борис Писториус - той отбеляза, че за западните съюзници ще бъде трудно да съберат два пълни батальона танкове "Леопард 2", за да ги изпратят в Украйна, както беше обещано.

Според Уолъс страните от НАТО болезнено са осъзнали, че техните армии са значително отслабени през последните 30 години.

"Има цифри колко танка има всяка страна. Но има реалност, която ни казва, че много малко от тях са изправни. Дори 14 танка "Чалънджър" не можем да вземе за Украйна от складовете, където са били съхранявани, те са извадени от бойно дежурство".

Както каза министърът, политическото решение е взето, но след това идва проверката на реалността.

По думите му това се отнася не само за танковете, но и за боеприпасите и друга техника. Със сигурност обаче танковете ще бъдат доставени в Украйна, просто ще отнеме повече време.

"Трябва да дадем на другите партньори малко повече време. Трябва да бъдем честни за това. Танковете не са чудодейно оръжие за незабавна победа във война. Разбира се, те са очевидно по-ефективни от руските танкове. Но освен това зелената светлина за "Челънджър" или "Леопард" беше изключително важен сигнал за Украйна", каза министърът.

Първите германски танкове Леопард ще пристигнат в Украйна много скоро

Първите германски танкове Леопард ще пристигнат в Украйна много скоро

Шолц предупреди съюзниците да очакват дълга война