Качински (отпред в центъра) и Тополанек (вдясно)Министър-председателите на Полша и Чехия потвърдиха готовност да разположат на своя територия елементи от системите на американската противоракетна отбрана.

„Ние двамата сме убедени, че трябва да се вземе принципно решение по въпроса за сигурността на Европа, в това число и за разполагането на бази на американската противоракетна отбрана" обявил във Варшава полският премиер Ярослав Качински след среща с чешкия си колега Мирек Тополанек, съощбава Новости.

Тополанек е във Варшава на двудневно посещение, уточняват от агенцията.

"Това, което успяхме да установим, е че имаме близки виждания по много принципно важни въпроси - като базите за противоракетна отбрана", пояснил Качински.

Припомняме, че само след две седмици Варшава ще даде отговор на молбата на Вашингтон да разположи елементи от системата си за противоракетна отбрана на нейна територия. Това бе потвърдено вчера от полския министър на отбраната Александр Щигло.

Миналата седмица Щигло бе категоричен, че полското правителство не планира да провежда референдум за разполагането на американските системи за противоракетна отбрана.

Освен това миналия петък - 16 февруари полският премиер Ярослав Качински обсъди в телефонен разговор въпроса за базите с американския държавен секретар Кондолиза Райс.

Според Качински тези бази ще увеличат и сигурността и на самата Полша.

Припомняме, че Вашингтон планира да разположи елементи на системата си за противоракетна отбрана на територията на Чехия и Полша. Стойността на този проект на територията на Европа ще струва 1.6 млрд. долара, като изграждането на базите ще отнеме пет години.

В последствие тази система може да бъде разширена с разполагане на бази по море и изстрелване на спътници с устройства за следене в Космоса, които да улавят вражески ракети, най-вероятно на Иран и на Северна Корея.