Правителствата на Полша и Украйна се срещнаха във Варшава в четвъртък за преговори, в опит да успокоят тревогите относно вноса на зърно, но пробив е малко вероятен, каза висш полски служител, цитиран от "Ройтерс".

Преговорите приключиха без подписване на споразумения, но полският премиер Доналд Туск каза, че и двете страни са по-близо до споразумение за условията за транзит на украински стоки през Полша.

Фермери в Полша и на други места в Европейския съюз протестиратнастоявайки за повторно налагане на митата върху вноса на селскостопански продукти от Украйна, които бяха отменени след нахлуването на Русия през 2022 г.

Те казват, че украинските фермери наводняват Европа с евтин внос, което ги прави неспособни да се конкурират.

"Трудно е да се очаква някакъв пробив след тези разговори, някакво конкретно споразумение, например по селскостопански въпроси", каза Ян Грабиец, ръководител на кабинета на министър-председателя, пред държавната информационна агенция PAP. "Все още сме в диалог и двете страни - поне за днес - не са напълно удовлетворени."

Полша гледа към лицензионна сделка за селскостопанска търговия с Украйна, подобна на тази, договорена с Киев от Румъния и България.

В сряда полският министър на земеделието Чеслав Сикерски каза, че продължават разговори за система за лицензиране на износа, но че има различия по отношение на гамата от продукти, които ще бъдат обхванати.

ЕС оставя на Украйна още една година безмитен достъп до европейския пазар

ЕС оставя на Украйна още една година безмитен достъп до европейския пазар

Европейската комисия предложи отлагането на митата и квотите да продължи до юни 2025 г

Украинският земеделски министър Микола Солски каза, че дискусиите с Полша са били "сложни, но откровени".

"Важно е, че вече обсъдихме решения, които скоро ще бъдат обявени. В същото време въпросът е труден за всички страни и изисква допълнително време", написа той в социалната медийна платформа X.

Грабиец каза, че почти цялото украинско правителство ще бъде представено на преговорите, за които заместник-министърът на външните работи Анджей Шейна каза за общественото радио, че ще обхванат също сътрудничеството между оръжейната промишленост на страните, културните въпроси и енергетиката.

"Ще обсъдим оръжията за Украйна, ситуацията по границите на нашите страни, развитието на търговията и инфраструктурата. Разчитайте на прагматичен и конструктивен диалог и разработването на ефективни решения", написа украинският премиер Денис Шмихал на X преди разговорите.

Посланиците на страните от Европейския съюз постигнаха преработено споразумение в сряда за разширяване на безмитния внос на храни от Украйна - с ограничения - след като някои държави, включително Полша, се оплакаха, че първоначалното споразумение рискува да дестабилизира селскостопанските пазари на блока.

Дипломат от ЕС каза, че новата сделка - която ще действа до юни 2025 г. - е подобна на временно споразумение, сключено миналата седмица, но променя референтния период, използван за определяне кога ще бъдат приложени митата за някои продукти.

ЕК иска по-високи мита за внос на зърно от Русия и Украйна

ЕК иска по-високи мита за внос на зърно от Русия и Украйна

Предложението не засяга транзита към трети държави